Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Kατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία

Kατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ιορδανία συμφώνησαν να υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία και η ανακωχή αυτή θα αρχίσει να εφαρμόζεται την Κυριακή.

Ρώσοι και Αμερικανοί συμφώνησαν την Παρασκευή να υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή την 9η Ιουλίου, από τις 12.00 το μεσημέρι.

«Σήμερα, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμάν, Ρώσοι, Αμερικανοί και Ιορδανοί (…) συμφώνησαν ένα μνημόνιο για τη δημιουργία μιας ζώνης αποκλιμάκωσης» στις περιοχές της Ντεράα, της Κουνέιτρα και της Σουέιντα, είπε ο Λαβρόφ.

«Σε αυτήν τη ζώνη θα εφαρμοστεί εκεχειρία από το μεσημέρι της 9ης Ιουλίου», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μάικλ Φάλον από την πλευρά του είπε ότι μολονότι χαιρετίζει τη συμφωνία αυτή, θα ήθελε να δει περισσότερα απτά αποτελέσματα επί του πεδίου.

«Η πρόσφατη ιστορία του συριακού εμφύλιου πολέμου είναι γεμάτη με εκχειρίες και θα ήταν καλό… μία ημέρα να έχουμε μια εκεχειρία», είπε από την Ουάσινγκτον όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Καμία από αυτές δεν ήταν πραγματική εκεχειρία, παραβιάζονταν συστηματικά, από το καθεστώς και από τη ρωσική δράση. Για αυτό… καλωσορίζουμε οποιαδήποτε εκεχειρία αλλά ας δούμε τα αποτελέσματα επί του πεδίου», κατέληξε.

Ο ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Μομάνι δήλωσε ότι με βάση τις «διευθετήσεις που συμφωνήθηκαν στο Αμάν, μια κατάπαυση του πυρός θα εφαρμοστεί κατά μήκος μιας γραμμής επαφής που συμφωνήθηκε από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τις παρατάξεις που τις υποστηρίζουν από τη μια και τους αντάρτες από την άλλη».

Στο Αμβούργο, οι επικεφαλής της διπλωματίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ρωσίας επιβεβαίωσαν ότι το ζήτημα της ανακωχής στη Συρία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης και για άλλες περιοχές της Συρίας όπου είναι εφικτή μια αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο ηγέτες ενέκριναν τη συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 9η Ιουλίου, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους που έλαβαν χώρα σε μια «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024