Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσαβούσογλου: Θα αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό

Τσαβούσογλου: Θα αποφασίσουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό

Οι προσπάθειες για δίκαιη μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά έληξαν χωρίς αποτέλεσμα, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την τουρκική πλευρά.

Οι προσπάθειες για δίκαιη μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά έληξαν χωρίς αποτέλεσμα, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την τουρκική πλευρά.

«Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία κράτησαν αυτή τη στάση», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και προσέθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης γι’ αυτό και δεν ήρθαν ούτε οι πρωθυπουργοί.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι τώρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παρά το γεγονός πως δεν θέλει, όπως τόνισε, να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπήρξαν, δυστυχώς, πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

Υπογράμμισε ότι τα τελευταία 15 χρόνια, από τη μέρα που το κόμμα του ήρθε στην εξουσία μέχρι σήμερα, συνέβαλε για να βρεθεί λύση, ενώ υπενθύμισε και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε απορρίψει το σχέδιο Ανάν. Ο τούρκος υπουργός είπε ότι είχε εκτιμηθεί η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και πως η τουρκική πλευρά είχε κάνει αυτό που της αναλογεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες, δεν φτάσαμε σε αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έχει αποκαλυφθεί ότι είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Όπως είπε, δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουν σε αυτές τις παραμέτρους, προσθέτοντας ότι θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση της τουρκικής κυβέρνησης, του Προέδρου και του πρωθυπουργού και θα γίνουν οι αναγκαίες αξιολογήσεις.

Ο τούρκος υπουργός, ερωτηθείς από το πρακτορείο Anadolu αν η διαρροή εγγράφων από την ελληνοκυπριακή πλευρά συνέβαλε στην αποτυχία, απάντησε πως δεν θέλει να προβεί σε κατηγορίες με το που ολοκληρώθηκε η διάσκεψη, αναφέροντας, ωστόσο, πως υπήρξαν πολύ αρνητικά βήματα, όπως η προαναφερθείσα διαρροή εγγράφων και πολιτικά παιχνίδια. Σημείωσε, δε, ότι η τουρκική πλευρά τήρησε μια στάση που της ταιριάζει, είπε αυτό που ήθελε, αυτό που δεν ήθελε, έθεσε καθαρά τις «κόκκινες» γραμμές της και έδειξε ελαστικότητα στα θέματα που μπορούσε.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, ο τούρκος υπουργός είπε ότι τώρα θα γίνει αξιολόγηση τόσο με τον τούρκο Πρόεδρο όσο και με τον τούρκο πρωθυπουργό. Άλλωστε, όπως ανέφερε, θα πάει αύριο στο Αμβούργο για τη σύνοδο της G20, όπου θα γίνει, είπε, αξιολόγηση και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη και την τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία και μετά θα ανακοινώσουν τι θα κάνουν.

Σε ερώτηση για το ποια ήταν η στάση της ελληνοκυπριακής και της ελληνικής πλευράς, ο τούρκος υπουργός είπε ότι δυστυχώς στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού, της θέσης μηδέν εγγυήσεων και μηδέν στρατός δεν είδαν καμιά αλλαγή.

«Επομένως η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί και η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων δεν ήταν μια προσέγγιση που μπορούσε να γίνει αποδεκτή ούτε από την τουρκοκυπριακή πλευρά ούτε και από εμάς και τήρησαν την ίδια στάση από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση ο τούρκος υπουργός εξήγησε ότι από την αρχή ξακαθάρισαν πως αυτή είναι η τελευταία διάσκεψη. Βέβαια, επεσήμαναν πως η διάσκεψη της Γενεύης ήταν για εκείνους η τελευταία, αλλά έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία.

ΟΜεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε τέλος σε αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεν είδε φως προσέγγισης. Επεσήμανε πως αν υπήρχε προσέγγιση θα καλούσαν και τον πρωθυπουργό να έρθει στο Κραν Μοντανά, αλλά επειδή δεν δημιουργήθηκε το ανάλογο περιβάλλον, δόθηκε τέλος.

«Τι θα γίνει από εδώ και πέρα και ποια βήματα θα κάνουμε, όπως είπα και προηγουμένως, εμείς ως Τουρκία, θα κάνουμε τις αξιολογήσεις μας, θα διαβουλευθούμε και με την τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και θα λάβουμε την απόφαση μαζί για το ποια βήματα θα ακολουθήσουμε», υπογράμμισε.

Σε δηλώσεις προέβη και ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ την Παρασκευή, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για επανένωση της Κύπρου. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Τουρκία θα κάνει τα πάντα εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να τηρήσει εποικοδομητική στάση, αν τα Ηνωμένα Έθνη ή άλλοι οργανισμοί επιδιώξουν την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην Κύπρο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024