Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην υπόθεση του Κατάρ

Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην υπόθεση του Κατάρ

Σε διάλογο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να λήξει η κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με τις αραβικές χώρες. Η Ντόχα έστειλε την απάντησή της στο τελεσίγραφο που της επιδόθηκε και τα νεότερα αναμένονται την Τετάρτη.

Σε διάλογο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να λήξει η κρίση στις σχέσεις του Κατάρ με τις αραβικές χώρες.

«Ο καλύτερος τρόπος» να βγούμε από την κρίση «θα ήταν οι ενδιαφερόμενες χώρες να καταλήξουν σε μια λύση μέσω του μεταξύ τους διαλόγου και των διαβουλεύσεων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας Λιου Τζιεγί, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία του Συμβουλίου για τον Ιούλιο.

Ο διπλωμάτης επίσης άφησε να εννοηθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν προτίθεται να εμπλακεί στην επίλυση της κρίσης μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών του χωρών του Κόλπου.

«Ό,τι μπορούν να κάνουν οι χώρες (που εμπλέκονται στη κρίση) για να συμφιλιωθούν και να επιστρέψουν σε σχέσεις καλής γειτονίας, θα είναι ευπρόσδεκτό από την Κίνα» πρόσθεσε ο Λιου.

Αλλά και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι «υπάρχουν τρόποι να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης» στο θέμα του Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ράχμαν αλ Θάνι συναντήθηκε την Παρασκευή με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσουν τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera του Κατάρ, ο σεΐχης Μοχάμεντ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να καλέσει τις τέσσερις χώρες να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ντόχα.

Η κρίση μεταξύ των χωρών του Κόλπου ξέσπασε στις 5 Ιουνίου. Τότε το Ριάντ και οι σύμμαχοί του διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει την τρομοκρατία και ότι είναι θετικά διακείμενο προς το Ιράν.

Οι τέσσερις χώρες επέδωσαν στη Ντόχα έναν κατάλογο με 13 αιτήματα, τα οποία πρέπει να ικανοποιήσει προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους, δίνοντάς του διορία δέκα ημερών.

Το Κατάρ υπέβαλε στο Κουβέιτ, που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, χθες Δευτέρα την απάντησή του, όμως δεν έχει γίνει γνωστή.

«Ο κατάλογος των αιτημάτων διατυπώθηκε για να απορριφθεί» είχε σχολιάσει το Σάββατο ο σεΐχης Μοχάμεντ, προσθέτοντας ότι το Κατάρ «τον απορρίπτει επί της αρχής».

Την Τετάρτη αναμένεται να αποφασίσουν οι τέσσερις αραβικές χώρες αν θα διατηρήσουν ή θα άρουν τις κυρώσεις εις βάρος του Κατάρ.

Πάντως, τα Εμιράτα δηλώνουν ότι ακόμα περιμένουν την απάντηση του Κατάρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024