Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φραγκιαδάκης: Απεξάρτηση από τον ELA μέσα στο 2018

Φραγκιαδάκης: Απεξάρτηση από τον ELA μέσα στο 2018

Η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση και άλλων περιουσιακών στοιχείων της στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία, ολοκληρώνοντας έτσι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές, δήλωσε την Τρίτη ο διευθυνών σύμβουλος του ομίλου, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. «Είμαστε σε τροχιά μηδενισμού της χρηματοδότησης από τον ELA και θα γίνει κάποια στιγμή το 2018» είπε ο Φραγκιαδάκης.

Η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πώληση και άλλων περιουσιακών της στοιχείων στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία, ολοκληρώνοντας έτσι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές, δήλωσε την Τρίτη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Η Εθνική πουλάει θυγατρικές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να επικεντρωθεί στις εγχώριες τραπεζικές εργασίες. Τα έσοδα από την πώληση ενισχύουν την κεφαλαιακή της επάρκεια και την ρευστότητα, σχολιάζει το Reuters.

«Είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση του αγοραστή της Banca Romaneasca» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Η πώληση θα ολοκληρωθεί στους επόμενους λίγους μήνες, θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια και θα είναι επωφελής για την ρευστότητα» σχολίασε. Ο Φραγκιαδάκης δήλωσε ότι η Credit Suisse είναι σύμβουλος έκδοσης.

Ο αγοραστής της ρουμανικής θυγατρικής, όπου η Εθνική κατέχει το 100%, με 110 υποκαταστήματα, θα αποπληρώσει επίσης δάνειο 550 εκατ. ευρώ που δανείστηκε η Banca Romaneasca από την Εθνική, που μεταφράζεται σε κεφαλαιακή ενίσχυση άνω του μισού δισεκατομμυρίου.

Εκτός από την ρουμανική τράπεζα, ο Φραγκιαδάκης είπε ότι η Εθνική θα πουλήσει επίσης της δραστηριότητές της στην Σερβία, την Αλβανία και την Κύπρο στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει συμφωνήσει με τις ρυθμιστικές αρχές.

«Πάνω από το 90% του σχεδίου αναδιάρθρωσης έχει ολοκληρωθεί. Οι δραστηριότητες αντιστοιχούν σε πολύ μικρό κομμάτι των δεσμεύσεών μας βάσει του σχεδίου και οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει» δήλωσε ο Φραγκιαδάκης.

Κρατώντας τα ηνία του ομίλου σε μια δύσκολη περίοδο απομόχλευσης, ο Φραγκιαδάκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πώληση της Finansbank, του Αστέρα, της βουλγαρικής θυγατρικής UBB, των δραστηριοτήτων στη Νότια Αφρική και της ασφαλιστικής της την περασμένη εβδομάδα.

Oι αποεπενδύσεις ενίσχυσαν τον δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων Tier-1 κατά 750 μονάδες βάσης, ενώ η πώληση της ασφαλιστικής έναντι 718 εκατ. ευρώ απέδωσε επιπλέον 110 μονάδες βάσης οδηγώντας τον δείκτη κοντά στο 18%.

Αυτό δίνει σημαντικό κεφαλαιακό μαξιλάρι στην τράπεζα εν όψει των νέων πανευρωπαϊκών stress tests που θα διενεργηθούν από την ΕΚΤ την επόμενη χρονιά, για τα οποία ο Φραγκιαδάκης λέει ότι «σίγουρα δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα» για τον όμιλο.

Η Εθνική, με το 40% να ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, θα επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά, «για να ρυμουλκήσει την οικονομία προς την ανάπτυξη».

«Οι τράπεζες δεν δημιουργούν ανάπτυξη, αυτό το κάνουν οι επιχειρήσεις. Οι τράπεζες είναι επιταχυντές ανάπτυξης. Έχουμε την ρευστότητα και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα» είπε ο Φραγκιαδάκης, εκτιμώντας ότι ο δείκτης πιστωτικής επέκτασης θα γυρίσει θετικός καθώς η οικονομία σταθεροποιείται.

Είπε ότι η πρόκληση για την Εθνική θα είναι να αντικαταστήσει τις πηγές εισοδήματος που θα χαθούν από τις αποεπενδύσεις με αύξηση των δραστηριοτήτων εγχωρίως. Την επανατιμολόγηση του παθητικού στον ισολογισμό της καθώς και την αντικατάσταση της ακριβής χρηματοδότησης με φθηνότερες πηγές.

Η Εθνική έχει αντικαταστήσει εν μέρη τα έσοδα που έχασε από την πώληση της Finansbank, τώρα θα πρέπει να κάνει το ίδιο με τα έσοδα που θα χάσει από την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο όμιλος έχει μειώσει την εξάρτησή του από τον ELA στα 5,8 δις ευρώ και αναμένει ότι θα την περιορίσει περαιτέρω την επόμενη χρονιά.

«Είμαστε σε τροχιά μηδενισμού της χρηματοδότησης από τον ELA και θα γίνει κάποια στιγμή το 2018» είπε ο Φραγκιαδάκης.

«Είμαστε επίσης σίγουροι ότι θα είμαστε κερδοφόροι φέτος και θα πετύχουμε τους στόχους μας για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE)».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024