Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσακαλώτος: Ένταξη στο QE όχι άμεσα, αλλά σύντομα

Τσακαλώτος: Ένταξη στο QE όχι άμεσα, αλλά σύντομα

Σε σημεία «κλειδιά» της συμφωνίας που τη καθιστούν σημαντική αναφέρθηκε ο Ευ.Τσακαλώτος. Παραλληλίζοντας με «άγκυρες» ασφάλειας τις αποφάσεις για πλεονάσματα κοντά στο 2% από το 2022, και τη ρήτρα για σχέση χρέους-ανάπτυξης, είπε ότι εξασφαλίζεται η ένταξη της χώρας στο QE, όχι άμεσα, αλλά κάποια στιγμή. Για την έξοδο στις αγορές είπε ότι θα γίνει με συγκροτημένο τρόπο εξασφαλίζοντας μακροβιότητα, και όχι όπως έγινε το 2014. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καινούριο και πρέπει να το καταλάβετε».

Σε σημεία «κλειδιά» της συμφωνίας που τη διαφοροποιούν και την καθιστούν καλύτερη από την προηγούμενη πρόταση στο Eurogroup της 20ης Μαΐου -την οποία η Ελλάδα απέρριψε- αλλά και από τις συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Παραλληλίζοντας με άγκυρες ασφάλειας για την Ελλάδα τις αποφάσεις για στόχο πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 2% από το 2022 και μετά, και τη ρήτρα για τη σχέση του χρέους με την ανάπτυξη, είπε ότι αυτά θα βοηθήσουν και στην ένταξη της χώρας στο QE, όχι άμεσα, αλλά κάποια στιγμή. «Ο Μάριο Ντράγκι θα μας βάλει στο QE, αλλά όχι σύντομα».

Η στρατηγική μας ήταν διαφορετική από την αρχή είπε προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ για την έξοδο στις αγορές είπε ότι θα γίνει με συγκροτημένο τρόπο εξασφαλίζοντας μακροβιότητα, και όχι όπως την έκανε η ΝΔ το 2014.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καινούριο και πρέπει να το καταλάβετε» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μιλώντας για την ανάγκη οι πολιτικοί στο σύνολό τους να αντιληφθούν το καινούριο και τις αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα από αντιπαραθέσεις στρατηγικών, ιδεολογιών, Αρχών. Αλλιώς θα μείνουν ανεξήγητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον, φαινόμενα όπως του Κόρμπιν που «απείλησε» τη Μέι στη Βρετανία, ή η εκλογή Τραμπ στην Αμερική, προειδοποίησε ο υπουργός.

Το πολιτικό διακύβευμα της απόφασης της 15ης Ιουνίου είναι ότι πλέον ανοίγει αναπότρεπτα την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να κατανοήσουν το καινούργιο, να το αναλύσουν και να θέσουν τις βάσεις για την επικράτηση του και στις δυνάμεις εκείνες που αδυνατούν να καταλάβουν το νέο και βλέπουν σε αυτό μόνο την αναπαραγωγή του παλιού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Γιατί είναι καλή η συμφωνία;

Τρία κριτήρια χρησιμοποίησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να αξιολογήσει τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου: τις διαφορές της από την προηγούμενη πρόταση στο Eurogroup της 20ης Μαΐου, την οποία η Ελλάδα απέρριψε, τα πλεονεκτήματά της έναντι ανάλογων συμφωνιών που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τις προοπτικές που ανοίγει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ως προς το πρώτο κριτήριο, ο κ. Τσακαλώτος επιτέθηκε στη ΝΔ που υποστηρίζει ότι οι θεσμοί δίνουν χαρτιά και συμφωνίες και η κυβέρνηση απλώς τις μεταφράζει και τις υπογράφει. Οι διαφορές της τελικής συμφωνίας από την πρόταση στις 20 Μαΐου επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι έτσι, άφησε να εννοηθεί ο υπουργός, εξαίροντας το έργο της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Μάλιστα, δράττοντας την ευκαιρία εξαπέλυσε επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση -και όχι μόνο- και για όσα κατά καιρούς έχει πει για τους δημοσίους υπαλλήλους. Στη διαπραγματευτική ομάδα, εκτός των πολιτικών στελεχών, συμμετείχαν και δεκάδες δημόσιοι υπάλληλοι, όχι μόνο από το ΥΠΟΙΚ, αλλά και από τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία (Οικονομίας, Εσωτερικών, Ενέργειας) οι οποίοι δούλεψαν πολύ σκληρά, με ζήλο και χωρίς καμία διαμαρτυρία, όταν έπρεπε να ξενυχτήσουν Σάββατο βράδυ για να καταρτίσουν νέα πρόταση που έπρεπε να υποβληθεί την Κυριακή το πρωί, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ως προς το δεύτερο κριτήριο για την αποτίμηση της αξίας της συμφωνίας ανέλυσε βασικά σημεία της συμφωνίας για το χρέος και τα πλεονάσματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Το 2012 στη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρχε ένα μειονέκτημα: η βιωσιμότητα του χρέους συζητήθηκε με κεντρικό άξονα το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό είχε το πρόβλημα ότι ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση. Έτσι κατέληξαν σε στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 4,2% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια, είπε, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει μάλιστα τότε ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Την στάση αυτή του ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος απέδωσε στο γεγονός ότι τότε συμμετείχε στη χρηματοδότηση του προγράμματος και έτσι δεν μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό.

Η δική μας στρατηγική ήταν από την αρχή διαφορετική τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εμείς θέλαμε οι εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους να στηρίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Είναι «κλειδί» το πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, γιατί δίνει «πραγματικότητα» στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, (με την έννοια ότι εγγυάται ότι θα εφαρμοστούν) είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε και τη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη.

Σχολιάζοντας μάλιστα την αναφορά του Κ.Μητσοτάκη στη ρήτρα ανάπτυξης σχετικά με το χρέος σχολίασε δεικτικά ότι ναι με 40% ανάπτυξη το χρέος θα αποπληρωθεί σύντομα και δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση. Αν όμως έχουμε μικρή ανάπτυξη χρειαζόμαστε τα μέτρα. «Η χώρα εξασφαλίστηκε για το κακό σενάριο» τόνισε ο υπουργός.

Οι αποφάσεις αυτές θα βοηθήσουν και στην ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) είπε ο υπουργός. Ο Μάριο Ντράγκι θα μας βάλει στο QE, όχι σύντομα αλλά σε κάποια στιγμή, είπε.

Ως επιτυχία της διαπραγμάτευσης χαρακτήρισε ο υπουργός και τη σημασία που δίνεται τώρα στα ανακοινωθέντα του Eurogroup στην φράση «εάν κριθεί αναγκαίο» σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το χρέος. Τώρα αφορούν το ύψος και το είδος των μέτρων αναλόγως των εξελίξεων, και σε διεθνές επίπεδο, και όχι το αν θα ληφθούν μέτρα, εξήγησε.

Τέλος αναφορικά με το τρίτο κριτήριο αξιολόγησης, τις προοπτικές που ανοίγονται βραχυπρόθεσμα για την οικονομία, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι βραχυπρόθεσμα ανοίγει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το πρόγραμμα και τη μείωση της επιτήρησης, χωρίς ωστόσο να αρνείται ότι η επιτήρηση από την ΕΕ θα παραμείνει σκληρή λόγω των κανόνων της Ευρώπης.

Το δικό μας σχέδιο στις αγορές θα είναι συγκροτημένο για μια ασφαλή έξοδο στις αγορές και όχι όπως το έκανε η ΝΔ το 2014, οπότε μετά την έξοδο τα επιτόκια άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν, όπως είπε.

«Νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα ένα πρόγραμμα εξόδου στις αγορές, όχι ένα πρόγραμμα όποτε να ‘ναι και θα δούμε πώς θα γίνει, όπως κάνατε εσείς και ένα μήνα μετά ήταν πιο μεγάλο το επιτόκιο και άρα ήταν πολύ πιο δύσκολο να βγεις και δεύτερη και τρίτη φορά», είπε ο υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στη ΝΔ, «αλλά θα είναι ένα πρόγραμμα συγκροτημένο, που οι αγορές θα κατανοούν το σχέδιο σου, και αυτή η εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο, για να βγούμε από το πρόγραμμα».

Αναφερθείς στην επόμενη ημέρα της οικονομίας και στην ανάπτυξη ο υπουργός κάλεσε την ΝΔ να μην επενδύει στο ότι αυτή δεν θα έρθει αλλά να καταθέσει προτάσεις για το πώς θα γίνει βιώσιμη και θα είναι υψηλή.

«Μην επενδύσετε ότι δεν θα έρθει η ανάπτυξη. Το ξέρετε πως θα έρθει. Η συζήτηση πρέπει να είναι πώς αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη. Πάλι θα χάσετε όπως χάσατε όταν λέγατε ότι δεν θα κλείσει η συμφωνία, ότι δεν θα πάρουμε τίποτα για το χρέος. Όλα τα στοιχεία λένε πως θα έρθει αυτή η ανάπτυξη. Το λένε τα στοιχεία για τις εξαγωγές, το λένε τα στοιχεία για την αύξηση και της βιομηχανικής παραγωγής, τα στοιχεία της παραγωγής στη μεταποίηση και στις πωλήσεις. Μην επενδύετε λοιπόν σε αυτό», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε πως απαιτείται μια σοβαρή ανταλλαγή απόψεων για το πώς αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη και πέρα από το πρόγραμμα.

«Να κάνουμε αυτή τη συζήτηση αλλά μην μας λέτε ότι εσείς θα πάτε μπροστά με τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να λέτε ποιες θα είναι αυτές. Σε ποιες μεταρρυθμίσεις δίνετε την έμφαση. Ούτε να μας λέτε ότι θέλετε να πάμε μπροστά με καλύτερες πολιτικές, χωρίς να λέτε ποιες είναι αυτές οι πολιτικές. Και μην μας λέτε ότι θα διαπραγματευτείτε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει, απευθυνόμενος στη ΝΔ: «φαντάζομαι δεν θα διαπραγματευτείτε με αυτά που άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που είπατε ότι θέλετε να ξεμπερδέψετε μια και καλή με το Υπερταμείο. Αν νομίζετε ότι θα πάτε στο Eurogroup και ότι θα τους πείτε, να μια συμφωνία: εσείς να μας δώσετε 1% πλεόνασμα και εμείς να ξεμπερδέψουμε με το Υπερταμείο, νομίζω αν αυτή είναι στρατηγική σας, θα τα βρείτε πολύ σκούρα τα πράγματα».

«Το νέο φαινόμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»

Σε μια κυρίως πολιτική -και λιγότερο οικονομική- ομιλία ο κ. Τσακαλώτος έδωσε έμφαση και στη συνειδητοποίηση και ανάλυση των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται σε διεθνές επίπεδο.

«Δίνω μια συμβουλή για όλους τους πολιτικούς, είτε είναι υπουργοί, είτε είναι στην Τοπική τους Οργάνωση είτε στην κοινωνία. Συνήθως είναι ευάλωτοι σε ένα πράγμα. Όταν βλέπουν κάτι καινούργιο, νομίζουν ότι είναι απλώς η αναπαραγωγή του παλιού και δεν μπορούν να προβλέψουν και να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν το καινούργιο. Είναι δηλαδή μια φυσική προδιάθεση, το έχουν όλοι. Δεν το έχετε μόνο εσείς. Το κάνουμε και εμείς, και δυσκολευόμαστε να βρούμε ποιο είναι το καινούργιο», είπε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι «έχει τεράστια σημασία να δούμε ποιο είναι το καινούργιο και να έχουμε τους μηχανισμούς να καταλάβουμε το καινούργιο».

«Για να το αναλύσεις όμως αυτό το καινούργιο και να πας μπροστά, δεν μπορεί να το κάνεις με αυτό που ακούω από τον κ. Λεβέντη ή την κ. Γεννηματά, με μια οικουμενική ή τεχνοκρατική κυβέρνηση. Γιατί για να καταλάβεις αυτό το καινούργιο, πρέπει να κατανοήσεις ότι εδώ γίνεται μια αντιπαράθεση αξιών, προταγμάτων, στρατηγικών, πολιτικών. Αυτό είναι που βλέπουμε μπροστά μας», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Το νέο φαινόμενο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Μην κάνετε το λάθος να τον υποτιμάτε. Ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια φούσκα που θα ξεφουσκώσει και ποτέ δεν θα γίνει κυβέρνηση, διότι δεν μπορούσε να αναλύσει ποιο είναι το καινούργιο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλες δυνάμεις είναι το καινούργιο, και είναι το καινούργιο σε δύο τομείς. Ο ένας τομέας είναι στις επενδύσεις. Μην εμμένετε στην ρητορεία σας. Κοιτάξτε τι γίνεται και πως λειτουργούν τα ΕΣΠΑ, πως δημιουργούμε νέα εργαλεία χρηματοδότησης, πως ενσωματώνουμε σε αυτά την κοινωνική οικονομία, πως μαθαίνουμε από πράγματα που ενώ δεν έχουν καμία σχέση με την οικονομία, πως μπορείς να δημιουργήσεις τους σπόρους για να γίνουν θαύματα στην πραγματική οικονομία», επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών,

Αναφερόμενος δε στο θέμα του Υπερταμείου είπε: «Ασκείτε κριτική για το υπερταμείο αλλά δεν κατανοείτε ότι αντιστρέψαμε έναν συμβιβασμό και τώρα έχουμε μια δυνατότητα σημαντική για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και για την ενσωμάτωση της περιφερειακής και κλαδικής πολιτικής. Δεν το καταλαβαίνετε γιατί δεν βλέπετε το καινούργιο».

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ξεχωριστή αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας και ονομαστική αναφορά στους Νίκο Φίλη και Κωνσταντίνο Γαβρόγλου. «Είμαι πολύ περήφανος που ήμουν σε υπουργικό συμβούλιο που ήταν και ο Νίκος Φίλης και ο Κώστας Γαβρόγλου. Πάλι θα χάσετε νομίζοντας ότι αυτοί οι δύο υπουργοί ήθελαν να μας γυρίσουν πίσω. Αυτοί οι δύο υπουργοί, είναι εντός της συζήτησης για την παιδεία, όχι μόνο για την πανεπιστημιακή. Παντού γίνεται μια συζήτηση για την Παιδεία και δεν είμαστε εκεί που ήμασταν με την κυρία Διαμαντοπούλου. Παντού ανησυχούν- πανεπιστημιακοί και κοινωνία- ότι παραέχει μπει ο ιδιωτικός τομέας μέσα στην έρευνα, παντού ασχολείται ο κόσμος με το γεγονός ότι φτωχοί φοιτητές δεν μπορούν να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια. Η παιδεία δεν είναι μόνο για την ανάπτυξη όμως, δεν είναι μόνο για να πηγαίνουν καλύτερα οι επιχειρήσεις. Πρέπει λοιπόν να δούμε με ποιες κοινωνικές ομάδες μπορούμε να οργανώσουμε μια καλύτερη παιδεία, μια καλύτερη ανάπτυξη που να υπηρετεί τον κόσμο καλύτερα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αργυρώ Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024