Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αχτσιόγλου: Εκβιαστικές πρακτικές για τη λειτουργία του ΟΜΕΔ

Αχτσιόγλου: Εκβιαστικές πρακτικές για τη λειτουργία του ΟΜΕΔ

Αυστηρό μήνυμα προς τους κοινωνικούς φορείς που αρνούνται να υποδείξουν εκπροσώπους τους στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με το επιχείρημα ότι συνιστά παρακώλυση της συνδικαλιστικής ελευθερίας το όριο θητείας που προβλέπει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, έστειλε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Αυστηρό μήνυμα προς τους κοινωνικούς φορείς που αρνούνται να υποδείξουν εκπροσώπους τους στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), με το επιχείρημα ότι συνιστά παρακώλυση της συνδικαλιστικής ελευθερίας το όριο θητείας που προβλέπει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, έστειλε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Ο ΟΜΕΔ αποτελεί έναν κομβικό οργανισμό τόσο για τη συμφιλιωτική διαδικασία των εργαζομένων και εργοδοτών όσο και για τη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μολονότι, όμως, οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι εκλήθησαν από το υπουργείο να υποδείξουν τους εκπροσώπους τους στον ΟΜΕΔ, ενόψει της λήξης της θητείας του προηγούμενου ΔΣ, μόνο μια μερίδα εταίρων ανταποκρίθηκε, δηλαδή η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ, με συνέπεια να λήξει η θητεία του προηγούμενου ΔΣ και να μην είναι δυνατό να συγκροτηθεί νέο ΔΣ» ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή τις επιστολές που είχε απευθύνει το υπουργείο Εργασίας στους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, από τον περασμένο Μάρτιο, ενόψει της λήξης της θητείας του ΔΣ στο τέλος Απριλίου.

Στις επιστολές τούς ζητούσε να υποδείξουν τους εκπροσώπους αλλά, όπως αποκάλυψε, κάποιοι εκ των εθνικών κοινωνικών εταίρων απάντησαν πως το όριο θητείας των μελών του ΔΣ του ΟΜΕΔ (κατ΄ανώτατο όριο 6ετής θητείας) είναι στοιχείο που «παρακωλύει τη συνδικαλιστική ελευθερία».

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο καθώς, ελλείψει ΔΣ, ο ΟΜΕΔ δεν μπορεί να καταβάλει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του, δεν μπορεί να έχει λειτουργία καθώς λήγει και η θητεία των σωμάτων μεσολαβητών και διαιτητών, την 31η Ιουλίου 2017.

Η υπουργός ξεκαθάρισε, ωστόσο, εκ προοιμίου πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως η θητεία των μελών του ΔΣ μπορεί να είναι αιώνια και πως το υπουργείο δεν θεωρεί ότι υπάρχει παραβίαση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, επειδή ένας νόμος ορίζει ένα μέγιστο όριο θητείας σε έναν οργανισμό τέτοιας σημασίας, όπως είναι ο ΟΜΕΔ.

Ταυτόχρονα, η κ. Αχτσιόγλου κατέστησε σαφές πως το υπουργείο είναι έτοιμο να συζητήσει τα ζητήματα που θέτουν οι κοινωνικοί εταίροι, διότι είναι κομβικής σημασίας η λειτουργία του ΟΜΕΔ, αλλά δεν θα δεχθεί εκβιαστικού τύπου πρακτικές. Με βάση τα στοιχεία που επικαλέστηκε στη Βουλή, προκύπτει ότι δεν έχουν υποδείξει εκπροσώπους στον ΟΜΕΔ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ.

Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη.

Σύμφωνα με τον νόμο, η σύνθεση του ΔΣ του ΟΜΕΔ είναι ως εξής: τέσσερις εκπρόσωποι από τις Ενώσεις των εργοδοτών, των εθνικών κοινωνικών εταίρων των εργοδοτών, δηλαδή τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ και τον ΣΕΤΕ και τέσσερις εκπρόσωποι από την πλευρά των εργαζομένων, της ΓΣΕΕ δηλαδή, και ένας πρόεδρος με τον αναπληρωτή του.

Σύμφωνα με το Ν. 3899/2010, η θητεία των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στον ΟΜΕΔ είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά, δηλαδή 6ετής κατ΄ανώτατο όριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024