Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραιτήθηκε ο πολιτικός σύμμαχος του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού

Παραιτήθηκε ο πολιτικός σύμμαχος του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού

Παραιτήθηκε ο Φρανσουά Μπαϊρού, υπουργός Δικαιοσύνης και πολιτικός σύμμαχος του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Η παραίτηση έλαβε χώρα λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση.

Παραιτήθηκε ο Φρανσουά Μπαϊρού, υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας και πολιτικός σύμμαχος του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Η παραίτηση έλαβε χώρα λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, την παραίτηση του Μπαϊρού θα ακολουθήσει, όπως έγινε ξεκάθαρο, η αποχώρηση από την κυβέρνηση της Μαριέλ ντε Σαρνέζ, στενής του συνεργάτιδας και υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η ίδια θα αναλάβει επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Με την παρούσα εξέλιξη, το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) χάνει τρεις υπουργούς του συνολικά, σε διάστημα 24 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αποχώρησε από το κόμμα και η υπουργός Άμυνας, Σιλβί Γκουλέμ.

Οι παραιτήσεις έρχονται μέσα σε ένα κλίμα κατηγοριών προς το κόμμα, ότι καταχράστηκε κοινοβουλευτικά κονδύλια.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δώσει όρκο να «ξεκαθαρίσει» το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας κι έχει υποσχεθεί έναν «ηθικό λογαριασμό», ο οποίος θα βάλει φρένο στην πρόσληψη συγγενικών μελών πολιτικών και θα σταματήσει την εύνοια των προσωπικών συμφερόντων.

Οι παραιτήσεις δεν περιορίστηκαν στο κόμμα του Μπαϊρού. Ο σύμμαχος-κλειδί του Μακρόν, Ρίτσαρντ Φεράν, παραιτήθηκε τη Δευτέρα, εν μέσω ισχυρισμών ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής του ταμείου ασφάλισης υγείας, χρησιμοποίησε εμπιστευτικές πληροφορίες για να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία ιδιοκτησίας για τη σύζυγό του.

Παρά την άρνηση των Φεράν και Γκουλάρ ότι εμπλέκονται στις κατηγορίες, οι ισχυρισμοί έχουν ήδη επισκιάσει τη νέα κυβέρνηση.

Η σχέση ανάμεσα στον Φρανσουά Μπαϊρού και στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ήταν τεταμένη για εβδομάδες, σύμφωνα με ανάλυση του BBC.

Η έρευνα που διενεργήθηκε στο κόμμα του οδήγησε σε διαφωνία ανάμεσα στους δυο πολιτικούς, σχετικά με το τι θα έπρεπε να ανακοινωθεί δημοσίως για τις κατηγορίες κατάχρησης κονδυλίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κίνηση του Μπαϊρού ήταν «προσωπική απόφαση», που «απλοποιεί την κατάσταση».

Η αποχώρηση του υπουργού Δικαιοσύνης, που ακολούθησε αυτή της υπουργού Άμυνας καθιστά σαφές το πόσο δύσκολο είναι να αποφευχθούν τα σκάνδαλα, παρά το γνωστό πολιτικό παρελθόν προσώπων.

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024