Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O λόγος της βασίλισσας για μια πρωθυπουργό που δεν έχει πλειοψηφία

O λόγος της βασίλισσας για μια πρωθυπουργό που δεν έχει πλειοψηφία

Η ώρα για το λόγο της βασίλισσας -τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- έφτασε στη Βρετανία με μια διαφορά: η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι επαφές με το κόμμα που επέλεξε για εταίρο, το βορειοϊρλανδικό DUP, ακόμα δεν έχουν καρποφορήσει...

Η ώρα για το λόγο της βασίλισσας -τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης- έφτασε στη Βρετανία με μια διαφορά: η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και οι επαφές με το κόμμα που επέλεξε για εταίρο, το βορειοϊρλανδικό DUP, ακόμα δεν έχουν καρποφορήσει.

Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ θα επιλέξει μια πιο «λιτή» ενδυμασία και όχι αυτή με την οποία -ελέω παράδοσης- εμφανίζεται στη Βουλή των Κοινοτήτων: Δεν θα φτάσει με την άμαξα και δεν θα φορά το στέμμα.

Κατά τα άλλα, στο λόγο με τις προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να κυριαρχεί το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για την έξοδο από την ΕΕ.

Υπάρχει και μία ακόμα διαφορά: ο λόγος θα καλύπτει περίοδο δύο ετών, όσο δηλαδή θα διαρκέσουν οι επαφές για το Brexit.

H ίδια η Τερέζα Μέι υπόσχεται κυβέρνηση που θα κινηθεί με σεμνότητα, θέλοντας προφανώς να αποδείξει στους συμπολίτες της ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης.

Όσο για τις επαφές με το DUP, αυτές συνεχίζονται. Κορυφαίο στέλεχος των Συντηρητικών δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι υπάρχει αισιοδοξία: «Και τα δύο κόμματα ανησυχούμε για το θέμα της τρομοκρατίας, θέλουμε ένα καλό Brexit και μας αφορά το πώς θα χειριστούμε το θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία. Όλα αυτά θέλουν χρόνο, αλλά συνεχίζουμε» είπε.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πάντως, το DUP είχε στείλει ένα ακόμα μήνυμα προς τους «γκρινιάρηδες» βουλευτές των Συντηρητικών: να μας σέβονται και να μην μας θεωρούν δεδομένους…

Υπενθυμίζεται ότι οι Συντηρητικοί έχουν 318 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, οκτώ λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία των 326 εδρών.

Στην πραγματικότητα βέβαια η απόλυτη πλειοψηφία είναι 321 έδρες, δεδομένου ότι το ιρλανδικό κόμμα Sinn Fein που κατέκτησε 7 έδρες, δεν προσέρχεται στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, η Μέι και το κόμμα της έχει ανάγκη τις 10 έδρες του DUP για να έχει σίγουρη την πλειοψηφία.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024