Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξεταστική για την Υγεία: Οι αμοιβές, οι «λιστομαχίες» και οι διαρροές

Εξεταστική για την Υγεία: Οι αμοιβές, οι «λιστομαχίες» και οι διαρροές

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων του πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις σκανδαλώδεις υποθέσεις στον χώρο της Υγείας.

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των μαρτυρικών καταθέσεων του πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις σκανδαλώδεις υποθέσεις στον χώρο της Υγείας.

Ο κ. Μαρτίνης ενδέχεται να κληθεί ξανά εφόσον κριθεί απαραίτητη η κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με άλλους μάρτυρες. Προς το παρόν ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντ. Μπαλωμενάκης ζήτησε και του εστάλησαν από την οικονομική αστυνομία CD με 17.000 νοσηλείες στο «Ερρίκος Ντυνάν» αλλά η επιτροπή αποφάσισε να μην γίνει χρήση των στοιχείων λόγω των σοβαρών προσωπικών δεδομένων που περιέχονται σε αυτό (ασθένειες κλπ.).

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αν και ο κ. Μαρτίνης έχει πει στην επιτροπή ότι ενημερώνονταν όλοι για τις οφειλές τους, αυτό δεν φαίνεται να προκύπτει από κάπου. Από την επιτροπή ζητήθηκαν και εστάλησαν από το «Ερρίκος Ντυνάν» και στοιχεία για τους διορισμούς στο νοσοκομείο. Πρόκειται για λίστες με προσωπικές «παρακλήσεις» που φέρονται να απηύθυναν πολιτικά πρόσωπα προωθώντας διορισμούς στο νοσοκομείο, τις οποίες απέφυγε ο μάρτυρας είτε να επιβεβαιώσει είτε να διαψεύσει. «Αυτό που είπα είναι ότι δεν επιβεβαιώνω ούτε αρνούμαι», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «εκείνο που αρνούμαι είναι την ιδιότητα του δοτού ΔΣ».

«Ούτε διαψεύδω ούτε αναγνωρίζω», σημείωσε, αν και κάποια μέλη της επιτροπής δεν δίστασαν να μπουν στην ονοματολογία. Μάλιστα ενώ συνεδρίαζε η επιτροπή, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος διέρρευσε μέσω twitter δυο σελίδες από τις επίμαχες λίστες, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βέττας ξεχώρισε διάφορα ονόματα τα οποία άρχισε να διαβάζει ζητώντας από τον κ. Μαρτίνη να τα επιβεβαιώσει. «Άλλοι μού ζητούσαν κάτι και άλλοι το θεωρούσαν τσιφλίκι τους το Ντυνάν», περιορίστηκε εκείνος να πει.

Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γεωργαντάς ζήτησε μάλιστα να εξαιρεθεί από την Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Νικολόπουλος γιατί στην λίστα περιέχεται και το δικό του όνομα. «Εγώ δεν υποκρίνομαι. “Σήκωσα” δυο φωτογραφίες με λίστες που λέει τα ονόματα των πολιτικών που πολλές σελίδες καταλαμβάνουν. Και σε τρεις περιπτώσεις έχει και το δικό μου όνομα. Και θα πω και τα ονόματα των δήθεν προτεινομένων», είπε ο κ. Νικολόπουλος.

Υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, που ζήτησαν από τον κ. Μαρτίνη να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξη των λιστών, και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που επέμεναν ότι τα εν λόγω έγγραφα «πρέπει να βγουν στην φόρα και ο καθένας να τα αξιολογήσει».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «ανοίξαμε την πύλη της Κολάσεως» και ότι η ίδια η επιτροπή καταπάτησε την αρχική δέσμευσή της περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων ενώ δεν έλειψαν και οι καβγάδες με τον βουλευτή της ΝΔ Χρ. Μπουκώρο να εγκαλεί τον κ. Μπαλωμενάκη ότι είναι σε «διατεταγμένη υπηρεσία». Βολές δέχθηκε και ο μάρτυρας από τον κ. Νικολόπουλο καθώς απέφυγε συστηματικά να επιβεβαιώσει ονόματα: «Εγώ δεν μίλησα ούτε αναγνώρισα ούτε απέρριψα κάτι που δεν ήταν για μένα», είπε υποστηρίζοντας ότι τα αιτήματα δεν απευθύνονταν στον ίδιο, αν και οι σχετικές λίστες φέρονται να έφταναν στο γραφείο του προέδρου.

«Όποιον θέλει γλύφει, όποιον θέλει δεν γλύφει και κάνει πλάκα εδώ πέρα», είπε ο κ. Νικολόπουλος για τον μάρτυρα προβλέποντας μάλιστα την «παλινόρθωσή» του λόγω και των δεσμών του με την υψηλή κοινωνία με την οποία έκανε παρέα. «Η υψηλή κοινωνία έκανε παρέα με μένα…», σχολίασε ο κ. Μαρτίνης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δίνονταν παχυλές αμοιβές σε συνεργάτες και στελέχη του «Ερρίκος Ντυνάν», όπως σε υπεύθυνη λογιστηρίου, η οποία φέρεται να ελάμβανε το 2000 μηνιαίο μισθό ύψους 14.000 ευρώ, ενώ το 2010 έλαβε και μπόνους ύψους 85.000 ευρώ, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε γιατρό που οι ετήσιες αποδοχές του έφταναν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ο κ. Μαρτίνης επέρριψε την ευθύνη στους μάνατζερ του νοσοκομείου λόγω των εξουσιών που είχαν από το ΔΣ. Ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει όσα έχει πει για τους πρώην υπουργούς Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, Αν. Λοβέρδο και Αδ. Γεωργιάδη σχετικά με την «άλωση» του «Ερρίκος Ντυνάν» και απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ως ψεύτη σχολίασε ότι «όποιος με είπε ψεύτη, και για το ότι με βρίζει ο κ. Γεωργιάδης δεν με ενδιαφέρει, είναι τιμή για μένα», ενώ για τον Μ. Βορίδη και την τροπολογία για την ασυλία των μελών του ΔΣ, είπε ότι «επειδή τον θεωρώ έγκριτο νομικό, ανιψιό του καθηγητή του Βορίδη, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα ευνοούσε τέτοιο νομοθέτημα χωρίς να του βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό».

Λάμπρος Σταυρόπουλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024