
Το έλαιο καρύδας είναι εξίσου ανθυγιεινό με τα ζωικά λιπαρά
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αποφαίνεται ότι το έλαιο καρύδας είναι εξίσου ανθυγιεινό με τα ζωικά λιπαρά και το βούτυρο, καθώς περιέχει εν αφθονία κορεσμένα λιπαρά, που συντελούν σε αύξηση της LDL («κακής») χοληστερόλης.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία αποφαίνεται ότι το έλαιο καρύδας είναι εξίσου ανθυγιεινό με τα ζωικά λιπαρά και το βούτυρο, καθώς περιέχει εν αφθονία κορεσμένα λιπαρά, που συντελούν σε αύξηση της LDL («κακής») χοληστερόλης.
Αν και συχνά το έλαιο καρύδας προωθείται ως μια υγιεινή διατροφική επιλογή και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι τα λιπαρά που περιέχει είναι καλύτερα για τον άνθρωπο από τα άλλα κορεσμένα λίπη, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό.
Βέβαια, η εικόνα γύρω από τα λίπη είναι συγκεχυμένη. Γενικά πάντως τα ζωικά λιπαρά θεωρούνται πιο ανθυγιεινά σε σχέση με τα αυτά που έχουν φυτική προέλευση, επειδή τα πρώτα περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λίπη.
Σύμφωνα με την ΑΗΑ, το 82% των λιπαρών του ελαίου καρύδας ανήκουν στην κατηγορία των κορεσμένων, έναντι 63% κορεσμένων λιπαρών που περιέχει το βούτυρο και 50% που υπάρχουν στα λιπαρά του μοσχαρίσιου κρέατος.
Η ΑΗΑ συστήνει οι άνθρωποι να περιορίζουν όσο μπορούν τις τροφές με κορεσμένα λιπαρά και στη θέση τους να καταναλώνουν ακόρεστα φυτικά έλαια, κυρίως ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς κ.α.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μέσος άνδρας δεν πρέπει να τρώει πάνω από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα, ενώ η μέση γυναίκα έως 20 γραμμάρια.
Από την άλλη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα λιπαρά, και τα κορεσμένα, αποτελούν ουσιαστικό μέρος μια ισορροπημένης διατροφής, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να φθάσει κανείς σε ακρότητες και να τα περιορίζει υπερβολικά. Μεταξύ άλλων, τα λιπαρά αποτελούν πηγή για τα ζωτικά λιπαρά οξέα, ενώ βοηθούν το σώμα να απορροφήσει βιταμίνες, όπως τις A, D και E.
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Τραυματισμένοι γονείς φώναζαν τα παιδιά τους» – Μαρτυρία από τη νύχτα των βομβαρδισμών στη Βηρυτό
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Τι κατέθεσε ο πατέρας του δράστη – «Σχεδίαζε επίθεση 5 ημέρες πριν»
- Οι προσπάθειες διασωστών και γιατρών να σώσουν τη Μυρτώ – Στο μικροσκόπιο οι κηλίδες αίματος στο Airbnb
- Λάσο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με παίκτες επιπέδου MVP σχεδόν σε κάθε θέση»
- Τουρκία: Νεκρός από αιμορραγία ο 14χρονος δράστης του μακελειού σε σχολείο – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
- Η ομολογία Λαζαρίδη για την ποινικά κολάσιμη πράξη της απάτης και η σκοπιμότητα (;) πίσω από την πρόθεση επανόρθωσης
