Πέθανε ο αρχιτέκτονας της γερμανικής Ενοποίησης, Χέλμουτ Κολ
Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, πατέρας της ενοποίησης της Γερμανίας, απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών. Ο Χέλμουτ Κολ ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 χρόνια και υπήρξε πολίτιμη η συμβολή του στην πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης.
Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, πατέρας της ενοποίησης της Γερμανίας, απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 87 ετών.
Ο Χέλμουτ Κολ ηγήθηκε της Γερμανίας επί 16 χρόνια και υπήρξε πολίτιμη η συμβολή του στην πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης.
Απεβίωσε το πρωί της Παρασκευής «στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν» στη νοτιοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.
Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας.
«Θρηνούμε. #RIP Χέλμουτ Κολ» ανέφερε σε σύντομο μήνυμά του το CDU.
Wir trauern. #RIP #HelmutKohl pic.twitter.com/oabr1NoWim
— CDU Deutschlands (@CDU) 16 Ιουνίου 2017
Ο Κολ, ο καγκελάριος που υπηρέτησε ως καγκελάριος το διάστημα 1982-1998, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο έπειτα από μια άσχημη πτώση που είχε το 2008.
Ο Κολ εργάστηκε για την εισαγωγή του ευρώ μαζί με τον στενό σύμμαχό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν.
Τα τελευταία χρόνια ο Κολ είχε προβάλει τα οφέλη μίας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης και είχε εκφράσει αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο η πρώην προστατευόμενή του, η νυν καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, διαχειρίστηκε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
Ο Κολ έδωσε το όνομά του σε μία ολόκληρη γενιά Γερμανών.
Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, «το αποκορύφωμα της πολιτικής σταδιοδρομίας του ήρθε την 3η Οκτωβρίου του 1990, τη μέρα επανένωσης της τότε Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία. Παρά τις αντιρρήσεις ή ακόμα και τους φόβους που προκαλούσε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η επανενωμένη Γερμανία, ο Χέλμουτ Κολ έλαβε τελικά τη συγκατάθεση του τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για τη γερμανική επανένωση και την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας.»
Ο Κολ γεννήθηκε στην πόλη Λουτβιχσχάφεν το 1930. Ως έφηβος έζησε τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έγινε βουλευτής του Κοινοβουλίου του κρατιδίου Ρηνανίας – Παλατινάτου σε ηλικία 29 ετών.
Δέκα χρόνια αργότερα, στα 39 του, ήταν πρωθυπουργός του κρατιδίου. Το 1973 εξελέγη πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, θέση την οποία διατήρησε επί 25 χρόνια.
Τον Οκτώβριο του 1982 αναλαμβάνει την Καγκελαρία, έχοντας πρώτα αναδειχθεί νικητής σε πρόταση μομφής κατά του Χέλμουτ Σμιτ.
Η επανένωση των δύο Γερμανιών του διασφάλισε στις εκλογές του 1990 τη νίκη, ενώ 4 χρόνια αργότερα επικράτησε οριακά των Σοσιαλδημοκρατών. Το 1998, ο Κολ χάνει την Καγκελαρία και ξεκινά η περίοδος της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων.
Έναν χρόνο αργότερα, το 1999, αποκαλύπτεται σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης των Χριστιανοδημοκρατών. Υπό την πίεση να αποκαλύψει τα ονόματα των χρηματοδοτών, ο Κολ παραιτείται.
Το 2001 βιώνει μια προσωπική τραγωδία: αυτοκτονεί η σύζυγός του, Χανελόρε Κολ. Η Κολ έπασχε τα τελευταία χρόνια της ζωής της από μια σπάνια ασθένεια του δέρματος και δεν μπορούσε να αντέξει το φως της ημέρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)









![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)



![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)



























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442