Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Συμφωνία για «βιώσιμο συνολικό πακέτο» βλέπει ο Σόιμπλε στο Eurogroup

«Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί βιώσιμο συνολικό πακέτο» για την Ελλάδα στο αυριανό Εurogroup δηλώνει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, ο οποίος, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει από τη συμφωνία του Μαΐου 2016 για το χρέος. Σχολιάζοντας δε το μήνυμα της Αθήνας περί Συνόδου Κορυφής, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι το μόνο αρμόδιο όργανο είναι το Eurogroup.

Συνολική συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας αναμένει στο αυριανό Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA.

«Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ, μεταφέροντας την αισιοδοξία του κ. Σόιμπλε, ο οποίος όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει από τη συμφωνία του Μαΐου 2016 για το χρέος.

Όπως αναφέρει η DW, ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι «μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει.». Η εκτίμηση για το «αν και ποια μέτρα για το χρέος θα είναι πράγματι αναγκαία θα μπορέσει να γίνει μόλις μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», «μάλλον στα μέσα του 2018».

Το DPA ανέφερε ότι «προηγουμένως η Αθήνα είχε χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών», επικαλούμενο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ όπου Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι: «βρισκόμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία. Η Γερμανία δεν έκανε κανένα βήμα υποχώρησης. Εάν το Eurogroup οδηγηθεί σε αποτυχία, η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής».

Ερωτηθείς για την παραπάνω δήλωση του έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου, ο κ. Βαϊσγκέρμπερ απάντησε πως ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε στο μοντέλο που συζητήθηκε στο τελευταίο Eurogroup. Δηλαδή, το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα, αλλά για την οικονομική του συμμετοχή θα αποφασίσει μόνο μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το 2018. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βαϊσγκέρμπερ, το μοντέλο αυτό θα συζητηθεί και στο αυριανό Eurogroup παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Αισιοδοξία Γκάμπριελ

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διακατέχεται από «την επιθυμία και το ενδιαφέρον -σίγουρα όπως και ο υπουργός Οικονομικών- η αυριανή συνεδρίαση να εξελιχθεί θετικά με καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα, για το Eurogroup και για τη Γερμανία», διαβεβαίωε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Επιπλέον, σύμφωνα με την DW, ο κ. Σέφερ δήλωσε ότι «στην κυβέρνηση γίνονται εντατικές συζητήσεις», καθώς στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού επικρατεί διάσταση απόψεων σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες για τους χειρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, αναφερόμενη στις προσδοκίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από την αυριανή συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ώστε να ολοκληρωθεί αύριο η δεύτερη αξιολόγηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024