Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά το «mea culpa», η Μέι σφραγίζει τη συμφωνία με το DUP

Μετά το «mea culpa», η Μέι σφραγίζει τη συμφωνία με το DUP

Με την επικεφαλής του DUP των 10 απαραίτητων βουλευτών συναντάται η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προκειμένου να υπάρξει τελικά συμφωνία συνεργασίας και να προχωρήσει η κυβερνητική ατζέντα των Συντηρητικών.

Με την επικεφαλής του DUP των 10 απαραίτητων βουλευτών συναντάται η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προκειμένου να υπάρξει τελικά συμφωνία συνεργασίας και να προχωρήσει η κυβερνητική ατζέντα των Συντηρητικών.

Παράλληλα, την Τρίτη συγκαλείται σε επίσημη πρώτη η Βουλή των Κοινοτήτων με την εκλογή του νέου προέδρου.

Η συνεργασία των Συντηρητικών με το DUP της Βορείου Ιρλανδίας δεν θα θυμίζει σε τίποτα την κυβέρνηση συνασπισμού του Ντέιβιντ Κάμερον με τον Νικ Κλεγκ των Φιλελεύθερων το 2010, καθώς το DUP δεν θα πάρει υπουργικές καρέκλες.

Επιπλέον, η συμφωνία θα επικεντρωθεί σε δύο ζητήματα: καταρχήν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης -ο περίφημος λόγος της βασίλισσας- στις 19 Ιουνίου και τις επαφές για το Brexit, που επίσης ξεκινούν άμεσα.

Στη Βόρειο Ιρλανδία -όπου εκκρεμεί η συγκρότηση της τοπικής κυβέρνησης- δίνουν μεγάλη σημασία στο θέμα του Brexit, ιδίως στο ζήτημα των συνοριακών ελέγχων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η ίδια η πρόεδρος του DUP Αρλίν Φόστερ δηλώνει ότι στόχος του κόμματός της είναι το εθνικό συμφέρον. Όμως, αρκετοί στο Μπέλφαστ, το Λονδίνο και το Δουβλίνο ανησυχούν ότι η στήριξη στην κυβέρνηση της Μέι θα αλλάξει τους συσχετισμούς και κυρίως την ουδετερότητα του Λονδίνου στα όσα συμβαίνουν με την κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας.

Επιπλέον, αρκετοί βουλευτές στο στρατόπεδο των Συντηρητικών ανησυχούν με την ταύτιση των Τόρις με ένα κόμμα που σε σειρά κοινωνικών θεμάτων έχει υπέρ-συντηρητικές θέσεις.

Πάντως, υπάρχουν ζητήματα στην ατζέντα των Συντηρητικών που ενδέχεται να μπουν στο συρτάρι, λόγω DUP. Μεταξύ αυτών το επίδομα θέρμανσης (η Μέι είχε πει ότι οι πλούσιοι συνταξιούχοι δεν πρέπει να το λαμβάνουν) και το λεγόμενο «triple lock» στις συντάξεις.

Πρόκειται για την εγγυημένη ετήσια αύξηση της σύνταξης, για την οποία οι Συντηρητικοί επιθυμούν αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της. Τη διατήρηση του καθεστώτος αύξησης ως έχει υποσχέθηκαν στο εκλογικό σώμα οι Εργατικοί του Κόρμπιν, το SNP στη Σκωτία, αλλά και το DUP.

Η Τερέζα Μέι πέρασε δύσκολες ώρες με τους βουλευτές του κόμματός της, στους οποίους πάντως αναγνώρισε την προσωπική της ευθύνη για «το χάλι στο οποίο βρέθηκαν». Μea culpa, είπε η πρωθυπουργός, δεσμευόμενη να βρει τη λύση.

Οι Times του Λονδίνου γράφουν την Τρίτη ότι η πρωθυπουργός αναγνωρίζει πλέον ότι οι Βρετανοί «κουράστηκαν από την λιτότητα», πράγμα που της επισημάνθηκε και από στελέχη της κυβέρνησης.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (και ηγέτης των Συντηρητικών στα χρόνια του Μπλερ) Ουίλιαμ Χέιγκ μίλησε ανοικτά για αλλαγή στρατηγικής στο θέμα του Brexit ως προϋπόθεση για να επιβιώσει πολιτικά η πρωθυπουργός.

Κατά τα άλλα, σήμερα θα έχει επαφή με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν για ζητήματα ασφάλειας.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024