Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
FT: Το ενδεχόμενο χρήσης προσωρινής ονομασίας θα εξετάσει η ΠΓΔΜ

FT: Το ενδεχόμενο χρήσης προσωρινής ονομασίας θα εξετάσει η ΠΓΔΜ

Η ΠΓΔΜ θα εξετάσει νέες προτάσεις για την προσωρινή της ονομασία -για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ- σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει ειδικότερες προτάσεις ονομασίας, όπως αναφέρεται σε επαναδιατυπωμένο δημοσίευμα των Financial Times.

Η ΠΓΔΜ θα εξετάσει νέες προτάσεις για την προσωρινή της ονομασία -για να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Ελλάδας ως προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ- σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητήσει ειδικότερες προτάσεις ονομασίας, όπως αναφέρεται σε επαναδιατυπωμένο δημοσίευμα των Financial Times.

Ο υπουργός Εξωτερικών διευκρινίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, την Τετάρτη, θα συναντηθεί με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

«Θα ζητήσω από την Ελλάδα να επανεξετάσει τι είδους γείτονα θέλει. Θέλει μία σταθερή και φιλική χώρα που προσφέρει ελπίδα για δημοκρατία και δικαιοσύνη; Εάν είμαστε ένας καλός γείτονας, τότε ελπίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μία ιστορική ευκαιρία» δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος θα μεταφέρει στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, το μήνυμα ότι η ένταξη της χώρας του στην Βορειοατλαντική Συμμαχία θα συμβάλει στην κατευνασμό της ευρύτερης περιοχής έπειτα από μήνες πολιτικής έντασης.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ εξήγησε, επίσης, ότι οποιαδήποτε νέα ονομασία θα τεθεί προς έγκριση με δημοψήφισμα και ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει διακομματική συναίνεση πριν θέσει σε ψηφοφορία το θέμα.

Την ανάγκη να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Γιόραν Γιάεβ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ο Γιοχάνες Χαν υπογράμμισε ότι οι «σχέσεις καλής γειτονίας» είναι ουσιαστικής σημασίας και προσέθεσε ότι η εξεύρεση μιας λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι αναγκαία για την πορεία της χώρας προς την ΕΕ. Ο Γ. Χαν εξήγησε ότι για κάθε βήμα της διαδικασίας αυτής, χρειάζεται η ομόφωνη απόφαση των κρατών-μελών και γι΄ αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση στο θέμα της ονομασίας που θα είναι αποδεκτή και από τα 28 κράτη-μέλη. «Πρέπει να δουλέψουμε για μια λύση, είναι θέμα συμβιβασμού», ανέφερε ο Γ. Χαν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό αν όλες οι πλευρές προσέλθουν στις συζητήσεις με «ανοιχτό μυαλό».

Συνεχίζοντας, ο Γ. Χαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες του νέου πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να προσεγγίσει τις γείτονες χώρες, Ελλάδα και Βουλγαρία και να έρθει σε επαφή με τους πρωθυπουργούς τους και προσέθεσε ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη νέα συγκυρία και να γίνουν βήματα προόδου».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι η χώρα του διατηρεί φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και πως χρειάζεται τη στήριξή τους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. «Η Ελλάδα είναι καλός μας φίλος», τόνισε ο Γ. Γιάεβ , εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ στη διαδικασία της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης. «Η χώρα μου χρειάζεται τη στήριξη των γειτόνων και της Ελλάδας. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα βοηθήσουν την ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Γιάεβ.

Εξάλλου, όσον αφορά τη διαδικασία για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, ο επίτροπος Διεύρυνσης υπογράμμισε την ανάγκη «εθνικής συναίνεσης», τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας, σε συνεργασία με την αντιπολίτευση, θα πρέπει να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του , ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησής του είναι η εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η ΠΓΔΜ είναι από το 2005 υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ. «Όλοι θα συμφωνήσετε ότι τώρα είναι η στιγμή να προχωρήσουμε τη διαδικασία μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του είναι «δεσμευμένη» και «προσηλωμένη» στην ενίσχυση της διαδικασίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Γ. Γιάεβ προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του δεσμεύεται να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και της δημόσιας διοίκησης και υπογράμμισε ότι η χώρα του περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται τώρα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024