Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Συμφώνησε με το DUP η Τερέζα Μέι για το σχηματισμό κυβέρνησης

Βρετανία: Συμφώνησε με το DUP η Τερέζα Μέι για το σχηματισμό κυβέρνησης

Το γραφείο της βρετανής πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας συμφώνησε να υποστηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας, της οποίας θα ηγηθεί η Τερέζα Μέι.

Το γραφείο της βρετανής πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας συμφώνησε να υποστηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας, της οποίας θα ηγηθεί η Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με πρακτορείο Press Association, το DUP συμφώνησε να υποστηρίξει την κυβέρνηση στη βάση της «εμπιστοσύνης και της προσφοράς», που περιλαμβάνει την υποστήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών σε σημαντικές ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο αλλά όχι τον σχηματισμό επίσημου εταιρικού συνασπισμού.

Η Μέι απέτυχε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία. Μια συμφωνία με το DUP και τους δέκα βουλευτές του θα της έδινε την πλειοψηφία που χρειάζεται για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι το συντηρητικό DUP ζητούσε ανταλλάγματα για να παραάσχει στήριξη, και συγκεκριμένα τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Βόρεια Ιρλανδία και παραχωρήσεις για τους βετεράνους στρατιώτες.

Η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο είπε πως το DUP είναι πιθανό να επιδιώξει να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Βrexit, αλλά μάλλον θα αποφύγει κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, όπου διαφωνεί με τις θέσεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Είναι επίσης πιθανό να επιδιώξει να συμπεριληφθεί η Βόρεια Ιρλανδία στο «Στρατιωτικό Συμβόλαιο» που διασφαλίζει ότι οι βετεράνοι των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ιατρική θεραπεία κατά προτεραιότητα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση των ιρλανδών εθνικιστών του Σιν Φέιν με τους οποίους μοιράζεται την εξουσία στο Μπέλφαστ βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 που έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα σε εθνικιστές και φιλοβρετανούς πιστούς στο Στέμμα.

Μπορεί επίσης να ζητήσει να υιοθετηθούν μέτρα για την προστασία των βρετανών στρατιωτών οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα που συνδέονται με τη σύγκρουση, κατά την οποία 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Παραχωρήσεις σε τέτοια θέματα θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τις προσπάθειες του DUP να εξασφαλίσει μια συμφωνία με το Σιν Φέιν για την αποκατάσταση της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέρρευσε τον Ιανουάριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024