Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιούνκερ, Τουσκ: Να μην υπάρξει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Γιούνκερ, Τουσκ: Να μην υπάρξει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Την ελπίδα να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία του Brexit, εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Η κοινή μας ευθύνη και επείγουσα αποστολή είναι τώρα να διενεργήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο καλύτερο δυνατό πνεύμα, διασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που θα αναστατώσει το λιγότερο δυνατό τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις και τις χώρες μας μετά τον Μάρτιο του 2019» ανέφερε σε επιστολή του ο Τουσκ προς τη Μέι.

Την ελπίδα να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία του Brexit, εξέφρασε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τη διάσκεψη για την Άμυνα και την Ασφάλεια στην Πράγα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απάντησε τα εξής: «Ελπίζω ότι η Βρετανία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ακόμα και αύριο το πρωί».

Συνεχίζοντας, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες τελούν σε αναμονή για το τι θα πράξει το Λονδίνο και πρόσθεσε: «Ελπίζω να μην έχουμε κι άλλη καθυστέρηση. Θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί το διαζύγιο και οι λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας και μετά θα πρέπει να σχεδιαστεί μια νέα αρχιτεκτονική για τς μελλοντικές σχέσεις της με την ΕΕ».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Επιτροπή αναμένει «απελπισμένα» να ξεκινήσουν.

Ερωτηθείς αν, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκινήσουν στην ώρα τους, θα δοθεί παράταση της διετίας για την ολοκλήρωσή τους, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ απάντησε: «Πρώτα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και μετά να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα».

Συγχαρητήρια επιστολή στην Τερέζα Μέι για την επανεκλογή της στη θέση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Η κοινή μας ευθύνη και επείγουσα αποστολή είναι τώρα να διενεργήσουμε τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο καλύτερο δυνατό πνεύμα, διασφαλίζοντας ένα αποτέλεσμα που θα αναστατώσει το λιγότερο δυνατό τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις και τις χώρες μας μετά τον Μάρτιο του 2019» σημειώνει το Ντ. Τουσκ στην επιστολή του, υπογραμμίζοντας ότι η «προθεσμία που ορίζεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης δεν αφήνει καθόλου χρόνο για χάσιμο».

«Σε θολό τοπίο οι διαπραγματεύσεις»

Σε «θολό τοπίο» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών. Όπως σχολίαζαν πηγές της ΕΕ, τα πράγματα τώρα γίνονται πιο περίπλοκα, καθώς για τις Βρυξέλλες ισχύει η διετία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, έως τον Απρίλιο του 2019. «Οι Βρυξέλλες έλαβαν στις 30 Μαρτίου από τη βρετανική κυβέρνηση την κοινοποίηση του άρθρου 50 και είναι δεσμευμένες, βάσει των Συνθηκών, για συμφωνία μέσα σε μία διετία. Αν με τα νέα δεδομένα η Βρετανία θέλει περισσότερο χρόνο, θα πρέπει να ανακαλέσει αυτήν την επιστολή να ζητήσει παράταση, κάτι το οποίο απαιτεί την ομόφωνη γνώμη των κρατών-μελών της ΕΕ», εξηγούσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της ΕΕ.

Εξάλλου, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, όπως π.χ. αν τελικά οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν στην ώρα τους, δηλαδή στις 19 Ιουνίου, είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από το Λονδίνο. «Ελπίζουμε ότι η Μ. Βρετανία θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Πάντως, πηγές της ΕΕ σημείωναν πως εάν τελικά υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι με ευθύνη των Βρυξελλών, αλλά με ευθύνη του Λονδίνου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών προκάλεσε «έκπληξη» στις Βρυξέλλες, καθώς πίστευαν ότι «ένας πρωθυπουργός που έχει πλειοψηφία κάνει εκλογές για να τη μεγαλώσει και όχι για να τη χάσει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024