Την 1η Οκτωβρίου θα γίνει στην Καταλονία το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουιγδεμόντ.

«Θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο Κράτος με ρεπουμπλικανική μορφή;» το ερώτημα.

Ο Κάρλες Πουιγδεμόντ ηγείται κυβέρνησης συνασπισμού με το αντικαπιταλιστικό και αντιευρωπαϊκό CUP και συγκεντρώνουν 71 έδρες στην τοπική Βουλή, έχουν δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, σε επίπεδο ψήφων έλαβαν το 47%.

Σε κάθε περίπτωση, οι Καταλανοί αποφάσισαν να προχωρήσουν στο σχέδιο για την ανεξαρτησία, καταγγέλοντας παράλληλα τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ότι δεν δέχτηκε να αποτελέσει μέρος μιας συμφωνημένης λύσης, ενδεχομένως στο πρότυπο του δημοψηφίσματος που έγινε το 2014 στη Σκωτία.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Μαδρίτη θα προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις με εκείνες του 2015: προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ώστε να κριθεί αντισυνταγματικό.

Ακριβώς είχε συμβεί και τότε, με αποτέλεσμα η Βαρκελώνη να διοργανώσει ένα συμβουλευτικό-μη δεσμευτικό δημοψήφισμα.

Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν με κάθε τρόπο ότι «το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να γίνει». Μένει βέβαια να φανεί με ποιον τρόπο θα το εμποδίσει, δεδομένου ότι οι Καταλανοί αυτή τη φορά δεν έχουν καμία πρόθεση να το ματαιώσουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο