Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρά Γκάμπριελ κατά Τραμπ για την κρίση στον Κόλπο

Πυρά Γκάμπριελ κατά Τραμπ για την κρίση στον Κόλπο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι πυροδοτεί τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή, διακινδυνεύοντας μια κούρσα εξοπλισμών μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων χωρών της περιοχής με το Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι πυροδοτεί τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή, διακινδυνεύοντας μια κούρσα εξοπλισμών μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων χωρών της περιοχής με το Κατάρ.

«Μια τέτοια «τραμποποίηση» (trumpisation) των σχέσεων στην περιοχή που σε κάθε περίπτωση συνταράσσεται από κρίσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη» υπογράμμισε ο Γκάμπριελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Handelsblatt η οποία θα δημοσιευτεί αύριο Τετάρτη.

Ο υπουργός εκτίμησε επιπλέον ότι «τα γιγάντια στρατιωτικά συμβόλαια που υπέγραψε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ με τις μοναρχίες του Κόλπου ενισχύουν τον κίνδυνο ενός νέου κύκλου εξοπλισμών».

«Πρόκειται για μια πολιτική απόλυτα εσφαλμένη και σίγουρα δεν είναι η πολιτική της Γερμανίας» συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της συνέντευξης που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα.

«Ανησυχώ πολύ για τη δραματική κλιμάκωση και τις επιπτώσεις της για το σύνολο της περιοχής» τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε στη σύναψη εξοπλιστικών συμβολαίων ύψους ρεκόρ, ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Ριάντ.

«Θέλουν προφανώς σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό να απομονώσουν πλήρως το Κατάρ και να το πλήξουν την ίδια του την ύπαρξη» κατήγγειλε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υποδεχθεί αύριο Τετάρτη τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Άντελ μπιν Άχμεντ αλ Τζουμπέιρ, στο Βερολίνο.

Ο Τραμπ θέλει να του πιστωθεί η απομόνωση του Κατάρ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε την Τρίτη ότι οι ηγέτες των αραβικών κρατών που συνάντησε στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή τον προειδοποίησαν ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί την «ριζοσπαστική ιδεολογία», έπειτα από την απαίτηση του ίδιου να λάβουν τα αραβικά κράτη δράση για να σταματήσει η χρηματοδότηση ριζοσπαστικών οργανώσεων.

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Τραμπ ανέφερε για τη χειρότερη διπλωματική κρίση στην περιοχή: «Στη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού μου στη Μέση Ανατολή ανέφερα ότι δεν μπορεί πλέον να υπάρχει χρηματοδότηση της Ριζοσπαστικής Ιδεολογίας. Οι ηγέτες μού έδειξαν το Κατάρ – δείτε!».

Ο Τραμπ άφησε έτσι να εννοηθεί ότι η αντίδραση των αραβικών χωρών ήρθε μετά τη δική του προτροπή για δράση.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναρτήσεις του αμερικανού προέδρου και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδια να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στο Κατάρ.

Ερωτηθείς εάν η χώρα στηρίζει την τρομοκρατία, εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε: «Δεν είμαι ο κατάλληλος να ρωτήσετε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024