Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΛΣΤΑΤ: Τελικώς ανάπτυξη 0,4% το α' τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Τελικώς ανάπτυξη 0,4% το α’ τρίμηνο

Πλήρη ανατροπή των δεδομένων φέρουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνοντας αύξηση ΑΕΠ κατά 0,4%, σε τριμηνιαία αλλά και ετήσια βάση, το α' τρίμηνο, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για ύφεση. Ενθαρρυντική και η σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Στην ενσωμάτωση νέων στοιχείων, αποδίδει η ΕΛΣΤΑΤ την ανατροπή. Ικανοποίηση στην κυβέρνηση που στέλνει εκ νέου ηχηρό μήνυμα στους δανειστές ότι η ανάπτυξη είναι ήδη εδώ και για να ισχυροποιηθεί χρειάζεται να λυθεί το ζήτημα του χρέους.

Πλήρη ανατροπή των δεδομένων φέρουν τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε τριμηνιαία, αλλά και ετήσια βάση, κατά το πρώτο τρίμηνο τους έτους, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για ύφεση. Ενθαρρυντικό στοιχείο και η σημαντική αύξηση των επενδύσεων κατά 11,2%, σε ετήσια βάση.

Στην ενσωμάτωση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, αποδίδει η ΕΛΣΤΑΤ την αναθεώρηση των εκτιμήσεων. «Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Μαρτίου), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού)» εξηγεί η Αρχή.

Στη θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά την πορεία του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο του 2017 συνέβαλαν η αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης και η αύξηση των επενδύσεων.

Στο τελευταίο αυτό στοιχείο, την ενίσχυση των επενδύσεων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση η κυβέρνηση, που έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή της για την αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ, τονίζοντας ότι για μία ακόμη φορά διαψεύδεται η εικόνα ολικής καταστροφής που ενορχηστρώνει η ΝΔ και αναπαράγει μεγάλη μερίδα του συστημικού Τύπου. Σαφές και ηχηρό μήνυμα στέλνει όμως η κυβέρνηση με αφορμή τα νέα στοιχεία και στους δανειστές τονίζοντας ότι η ανάπτυξη είναι ήδη εδώ και για να ισχυροποιηθεί χρειάζεται να λυθεί το ζήτημα του χρέους.

Τα στοιχεία αναλυτικά

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2017, παρουσίασε αύξηση κατά 0,4%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2016, έναντι της μείωσης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου στις 15/05/17. Σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2016 παρουσίασε επίσης αύξηση κατά 0,4% έναντι της μείωσης 0,5% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου.

Με βάση μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 1ο τρίμηνο 2017, παρουσίασε άνοδο κατά 0,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2016 έναντι της μείωσης 0,3% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 1ου τριμήνου.

Όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Μαρτίου), είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Προσθέτει πως «οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι τα εποχικά διορθωμένα μεγέθη επανυπολογίζονται κάθε φορά που προστίθεται ένα καινούργιο τρίμηνο στη χρονοσειρά. Συνεπώς τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο».

Ενθαρρυντική η αύξηση επενδύσεων

Στα επιμέρους μεγέθη που συνθέτουν το ΑΕΠ, βάσει των εποχικά διορθωμένων στοιχείων, η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,7%. Ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,7% το α’ τρίμηνο (έναντι μείωσης 0,7% το α’ τρίμηνο 2016) και της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 1% (έναντι μείωσης 3,5%).

Οι επενδύσεις(ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν το α’ τρίμηνο κατά 11,2%, έναντι μείωσης 10,1% το α’ τρίμηνο πέρυσι.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,8% (έναντι πτώσης 10,4% το α’ τρίμηνο του 2016), αλλά αύξηση εμφάνισαν και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 10,9% (έναντι μείωσης 10,1% το α’ τρίμηνο 2016).

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024