Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πολιτική κρίση και οικονομική στασιμότητα στη Βραζιλία

Ενώπιον νέας πολιτικής παράλυσης βρίσκεται πλέον η Βραζιλία μετά την άρνηση του προέδρου Μισέλ Τέμερ να παραιτηθεί εν όψει της έρευνας που πραγματοποιεί το Ανώτατο Δικαστήριο για υπόθεση διαφθοράς.

Ενώπιον νέας πολιτικής παράλυσης βρίσκεται πλέον η Βραζιλία μετά την άρνηση του προέδρου Τέμερ να παραιτηθεί εν όψει της έρευνας που πραγματοποιεί το Ανώτατο Δικαστήριο για υπόθεση διαφθοράς.

Η χώρα ζει πάλι μέρες του 2016, όταν το Κογκρέσο είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την καθαίρεση της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ. Ο Τέμερ -αντιπρόεδρος της Ρουσέφ- είχε παίξει κεντρικό ρόλο σε εκείνη την υπόθεση.

Τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο ερευνά τη δική του εμπλοκή σε νέο σκάνδαλο διαφθοράς. Κατά την εφημερίδα O Globo, ο Τέμερ πρωταγωνιστεί σε υπόθεση δωροδοκίας, όπου κεντρικό πρόσωπο είναι ο «κακός δαίμονας» της πολιτικής ζωής της χώρας: ο Εντουάρντο Κούνια, άλλοτε πρόεδρος του Κογκρέσο και διώκτης της Ρουσέφ μέχρι που μπήκε ο ίδιος φυλακή για ξέπλυμα χρήματος και αδήλωτους λογαριασμούς στην Ελβετία.

Από τη φυλακή όμως ακούγονταν οι φωνές του ότι δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη…

Μέχρι να ξεκαθαριστεί αν όντως στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες εις βάρος του Τέμερ για να ξεκινήσει η καθαίρεση (απαιτεί ψήφο του Κογκρέσο με πλειοψηφία 2/3) η χώρα μπορεί να μείνει για μήνες παγιδευμένη στην πολιτική στασιμότητα.

Και αυτό την ώρα που το Κογκρέσο καλείται να εγκρίνει επώδυνα μέτρα για να βγάλουν (όπως λέει η μία άποψη) τη Βραζιλία από την χειρότερη ύφεση στη σύγχρονη ιστορία της.

Υπάρχει όμως και δεύτερη δικαστική έρευνα: αφορά την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του 2014, τότε που η Ρουσέφ επανεξελέγη οριακά στην προεδρία με τον Τέμερ υποψήφιο αντιπρόεδρό της.

Το κατηγορητήριο για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας είναι που οδήγησε τελικά στην καθαίρεση της Ρουσέφ. Τώρα ενδέχεται να συμβεί το ίδιο και για τον Τέμερ.

Η υπόθεση θα ανοίξει στις 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει μήνες. Αν τελικά αποδειχθούν οι κατηγορίες, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή μπορεί να ακυρώσει συνολικά το εκλογικό αποτέλεσμα του 2014.

Πάντως, τόσο σε αυτή την περίπτωση όσο και στην προηγούμενη, ο Τέμερ μπορεί να ασκήσει έφεση. Αλλά η πολιτική πίεση για την παραίτησή του θα είναι αφόρητη.

«Ο Τέμερ πρέπει να μείνει μόνο αν μπορέσει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να φύγει» αναφέρει στέλεχος του κόμματός του, μιλώντας στο Reuters.

Ο ίδιος ο πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες και υπογραμμίζει την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας. Αθώος δηλώνει και ο πρώην πρόεδρος, Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα, του Κόμματος των Εργαζομένων (ΡΤ) που έχει τα δικά του μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη.

Αλλά και αν ακόμα ο Τέμερ αποχωρήσει και αναλάβει άλλο πρόσωπο να ολοκληρώσει την προεδρική θητεία του 2014 (έως το τέλος του 2018), δεν θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση για να περάσει δύσκολα οικονομικά μέτρα με λιτότητα και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Ενδεχομένως η Βραζιλία (και οι εξοργισμένοι πολίτες της) να χρειαστεί να περιμένουν ένα νέο πρόσωπο από τις εκλογές του 2018.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024