Ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι ιδρύουν θυγατρικές, ή ενδεχομένως και εικονικές εταιρείες, στη Μάλτα, για να εκμεταλλευτούν τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, προκαλώντας φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων στις χώρες της ΕΕ όπου εδρεύουν. Αυτό προκύπτει από χιλιάδες σελίδες εγγράφων, τα λεγόμενα Malta Files, τα οποία βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας.

Ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι ιδρύουν θυγατρικές, ή ενδεχομένως και εικονικές εταιρείες, στη Μάλτα, για να εκμεταλλευτούν τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, προκαλώντας φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων στις χώρες της ΕΕ όπου εδρεύουν.

Αυτό προκύπτει από χιλιάδες σελίδες εγγράφων, τα λεγόμενα Malta Files, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του ερευνητικού δικτύου European Investigativ Collaborations (EIC) και δημοσιεύονται σταδιακά σε 13 ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Τίποτε στα «Malta Files» δεν είναι μυστικό. Το να δηλώνεται ότι υπάρχουν εταιρείες offshore στην Μάλτα δεν είναι σωστό ως προς τα γεγονότα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

«Αυτό που λέω» δήλωσε ο Μουσκάτ, είναι ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύστημα, από άποψης φορολογίας. Με αυτό το δεδομένο, οι διαμαρτυρίες των άλλων χωρών δεν αφορούν την ίδια την ύπαρξη των εγγεγραμμένων στην Μάλτα εταιρειών» αλλά το γεγονός ότι προέρχονται από τις χώρες αυτές.

«Οι χώρες που διαμαρτύρονται, με την Γερμανία στην πρώτη θέση θα ήθελαν να εισπράξουν τους φόρους που αυτές οι εταιρείες πληρώνουν στη Μάλτα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα Mediapart, η Μάλτα, η οποία προεδρεύει μέχρι τις 30 Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στερεί «τις άλλες χώρες από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους ετησίως».

Σύμφωνα με την Mediapart, η έρευνα, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της οποίας θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, αφορά «φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και διαφθορά».

Στην Γερμανία, το περιοδικό Spiegel αναφέρεται σε πασίγνωστες γερμανικές εταιρείες. Το περιοδικό αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πολύ αμφίβολο αν πράγματι οι θυγατρικές αυτές εταιρείες των γερμανικών ομίλων δραστηριοποιούνται στη Μάλτα επιχειρηματικά.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel ότι τρεις εξ αυτών των εταιρειών, όχι απλώς μοιράζονται τον ίδιο όροφο γραφείων, αλλά και το ίδιο κουδούνι.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν αναφέρονται ούτε καν στον τοπικό τηλεφωνικό κατάλογο. Για μερικές από αυτές δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστεί το προσωπικό το οποίο υποτίθεται πως εργάζεται σε αυτές.

Tο Spiegel σημειώνει ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, χαρακτήρισε το μεσογειακό νησί «Παναμά της Ευρώπης».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα L’Espresso η Ιταλία είναι η χώρα που αναφέρεται περισσότερο από όλες τις άλλες στα Malta Files, με περισσότερες από 8.000 μαλτέζικες εταιρείες να τελούν υπό τον έλεγχο ιταλών επενδυτών.

Σειρά ονομάτων πολιτικών προσωπικοτήτων, αλλά όχι πρώτης γραμμής, αναφέρονται το σημερινό σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, που ανήκει στον ίδιο όμιλο με την L’Espresso.

Ο Τζόζεφ Μουσκάτ, που είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις εκλογές των αρχών του Ιουνίου, κάλεσε κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για την υπόθεση, αποφεύγοντας να την καταστήσουν θέμα της προεκλογικής εκστρατείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr