Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι Ιρανοί ψηφίζουν πρόεδρο και τη σχέση που θέλουν με τη Δύση

Οι Ιρανοί ψηφίζουν πρόεδρο και τη σχέση που θέλουν με τη Δύση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στο Ιράν για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Ο μετριοπαθής νυν πρόεδρος Χασάν Ροχανί αντιμετωπίζει τον σκληροπυρηνικό Ιμπραήμ Ραΐσί.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στο Ιράν για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Ο μετριοπαθής νυν πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Χασάν Ροχανί αντιμετωπίζει τον σκληροπυρηνικό τον Ιμπραήμ Ραΐσί, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πνευματικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), όμως συνήθως δίνεται παράταση λίγων ωρών, λόγω της υψηλής συμμετοχής.

Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται το 50% συν μία ψήφος, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Ο ίδιος ο πνευματικός ηγέτης της χώρας κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να αποδείξουν στους «εχθρούς» το πόσο δημοφιλής είναι η Ισλαμική Δημοκρατία.

«Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και το σιωνιστικό καθεστώς παρακολουθούν τις εκλογές μας» είπε χαρακτηριστικά.

Από το 1985 όλοι οι εν ενεργεία πρόεδροι της χώρας επανεκλέγονταν. Το ίδιο ελπίζει και ο νυν πρόεδρος Ροχανί, επί των ημερών του οποίου, η Τεχεράνη ήλθε σε συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Ροχανί καλεί τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και το μεγάλο του όπλο, ώστε να επανεκλεγεί είναι ακριβώς αυτό: η υψηλή συμμετοχή ιδίως από τα αστικά κέντρα.

Ο ίδιος πιστώθηκε τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τον έλεγχο του πληθωρισμού, όμως το «τσουνάμι» επενδύσεων που θα ερχόταν μετά την πυρηνική συμφωνία δεν ήρθε ακόμα και η ανεργία, ειδικά μεταξύ των νέων, είναι σε υψηλά επίπεδα.

Aπέναντί του ένας νεότερος σε ηλικία -56 ετών- Ραϊσί, ο οποίος δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απέφυγε να μιλήσει ανοικτά για το θέμα.

Θεωρείται όμως πολύ πιθανό η εκλογή του να δρομολογήσει μια νέα περίοδο έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση. Ο ίδιος έχει τη στήριξη του πνευματικού ηγέτη της χώρας, αλλά και των πλέον συντηρητικών του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009, η επανεκλογή του τότε πρόεδρου Αχμαντινετζάντ είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν οι μαζικότερες στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας διαδηλώσεις, καθώς υπήρξαν υπόνοιες για νοθεία.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024