Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεούλ: Μεγάλη η πιθανότητα σύγκρουσης με τη Βόρειο Κορέα

Σεούλ: Μεγάλη η πιθανότητα σύγκρουσης με τη Βόρειο Κορέα

Ο νέος πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Μουν Τζάε-ιν δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης με τη Βόρειο Κορέα, σημειώνοντας ότι οι πυρηνικές και πυραυλικές δυνατότητες της Πιονγιάνγκ έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, μετέδωσε η νοτιοκορεάτικη Edaily.

Ο νέος πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Μουν Τζάε-ιν δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα σύγκρουσης με τη Βόρειο Κορέα, σημειώνοντας ότι οι πυρηνικές και πυραυλικές δυνατότητες της Πιονγιάνγκ έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, μετέδωσε η νοτιοκορεάτικη Edaily.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης στη Βόρεια Διαχωριστική Γραμμή (Northern Limit Line) και στη στρατιωτική γραμμή οριοθέτησης» σημείωσε.

Το πυραυλικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας εξελίσσεται με γρηγορότερους από τους αρχικά αναμενόμενους ρυθμούς, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Νοτίου Κορέας, Χαν Μιν-κου. Η δήλωση αυτή έγινε μετά την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της δοκιμαστικής πυραυλικής εκτόξευσης που πραγματοποίησε, νωρίς το πρωί της Κυριακής, η Βόρειος Κορέα.

Επρόκειτο για εκτόξευση πυραύλου μεσαίας ακτίνας δράσης, ενώ ο ΟΗΕ απαιτεί από την Πιονγιάνγκ τη διακοπή ανάπτυξης του πυραυλικού της οπλοστασίου, αλλά και τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός της.

Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός δήλωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας ότι η πυραυλική εκτόξευση της Κυριακής εντοπίστηκε από το ραντάρ του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, το οποίο έχει αναπτυχθεί από τον προηγούμενο μήνα στο έδαφος της Νοτίου Κορέας προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης σημείωσε, πάντως, ότι οι γραμμές επικοινωνίας με τη Βόρειο Κορέα θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας επιθυμεί να ακολουθήσει μία πολιτική που να περιλαμβάνει κυρώσεις και ταυτόχρονα διάλογο με την Πιονγιάνγκ.

Από την πλευρά της, η Βόρειος Κορέα απορρίπτει κάθε διεθνή έκκληση για τον τερματισμό του πυραυλικού και πυρηνικού προγράμματος της, ακόμη κι από τον στενότερο σύμμαχό της, την Κίνα, καθώς υποστηρίζει ότι τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της άσκησης της νόμιμης άμυνάς της. Ο κεντρικός στόχος των δύο προγραμμάτων είναι η κατασκευή ενός πυραύλου ο οποίος θα έχει ικανότητα πολεμικής μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής, η οποία θα μπορεί να πλήξει τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Μετά την εκτόξευση της Κυριακής, οι εκτιμήσεις των ειδικών σε θέματα πυραυλικών οπλοστασίων συγκλίνουν στην άποψη ότι η Βόρειος Κορέα βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση του παραπάνω στόχου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον άμεσο τερματισμό των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της Βορείου Κορέας, ενώ η διπλωματία των ΗΠΑ υλοποιεί κινήσεις προκειμένου να πειστεί η Κίνα και να πράξει περισσότερα, ασκώντας το σύνολο της διπλωματικής, οικονομικής και εμπορικής επιρροής της κατά της Βορείου Κορέας.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, δήλωσε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της Ουάσιγκτον είναι δυνατό να πειστεί η Κίνα για την εφαρμογή νέων σκληρότερων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, ενώ προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και κατά χωρών οι οποίες υποστηρίζουν τη Βόρειο Κορέα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη διεξαγωγή μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας για την τελευταία πυραυλική εκτόξευση, η Χάλεϊ ξεκαθάρισε ότι η μόνη περίπτωση συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας είναι αυτή του τερματισμού του πυρηνικού του προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν ενεργοποιήσει πλαίσιο διαβουλεύσεων με την Κίνα, αναφορικά με την επιβολή νέων κυρώσεων από τον ΟΗΕ κατά της Βορείου Κορέας, από την προηγούμενη δοκιμαστική πυραυλική εκτόξευση, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024