Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπαρνιέ: Δεν επιθυμούμε «μη συμφωνία» για το Brexit

Μπαρνιέ: Δεν επιθυμούμε «μη συμφωνία» για το Brexit

Η ΕΕ δεν επιθυμεί «μη συμφωνία» με το Λονδίνο για το Brexit, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Μπαρνιέ σημείωσε ότι δεν υπάρχει προσδιορισμένο νούμερο για την οικονομική διευθέτηση των διαφορών Βρετανίας - ΕΕ. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι επιθυμεί τα 27 κράτη - μέλη να είναι δίκαια απέναντι στη Βρετανία.

Η ΕΕ δεν επιθυμεί «μη συμφωνία» με το Λονδίνο για το Brexit, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, σε συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Μπαρνιέ σημείωσε ότι δεν υπάρχει προσδιορισμένο νούμερο για την οικονομική διευθέτηση των διαφορών Βρετανίας – ΕΕ. Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι επιθυμεί τα 27 κράτη – μέλη να είναι δίκαια απέναντι στη Βρετανία.

Δεν υπάρχει ακόμη προσδιορισμένο νούμερο για μία οικονομική διευθέτηση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι αυτό μπορεί να υπολογισθεί μόνον όταν οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν μία κοινή μέθοδο υπολογισμού και αφού ληφθεί υπ΄όψιν η ημερομηνία της εξόδου, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ.

«Οι αριθμοί θα εξαρτηθούν από την μέθοδο που θα υιοθετήσουμε και από την ημερομηνία της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Μπαρνιέ επισημαίνοντας ότι δεν έχει πρόθεση ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία με το Λονδίνο για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης το 2019.

Σημείωσε, επίσης, ότι ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας σε συνεργασία με την Βρετανία παρά διαπραγματευόμενος εναντίον της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα επιβλέψει τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν τη Βρετανία εκτός της ΕΕ, δήλωσε ότι επιθυμεί τα άλλα κράτη-μέλη να είναι δίκαια απέναντι στο Λονδίνο, διατηρώντας παράλληλα την ενότητά τους.

«Αυτό που ήταν και παραμένει το πιο σημαντικό για εμένα είναι η συμπεριφορά μας σε αυτές τις συνομιλίες να δείξουν την καλύτερη πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης: σε ό,τι αφορά την ενότητα, την πολιτική αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη προς το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δίνοντας αναφορά για τη σύνοδο των 27 ηγετών της οποίας προήδρευσε στις 29 Απριλίου, ο Τουσκ τόνισε ότι θα επιμείνουν το Λονδίνο να καταγράψει «επαρκή πρόοδο» ως προς τις απαιτήσεις της ΕΕ για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία, τις εκκρεμείς πληρωμές και τα ιρλανδικά σύνορα, πριν οι Βρυξέλλες ξεκινήσουν τις συνομιλίες για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη και θα εργαστεί επί των προτεραιοτήτων για το μέλλον της: «Αυτή η διαπραγμάτευση είναι τώρα στα χέρια των ικανών δικηγόρων μας για το διαζύγιο», δήλωσε.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος επικρίθηκε στη Βρετανία καθώς οι λεπτομέρειες από το δείπνο που είχε τον περασμένο μήνα με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι διέρρευσαν σε γερμανική εφημερίδα, δήλωσε ότι η προετοιμασία επέδειξε την ενότητα της ΕΕ και τη «δέσμευση για διαφάνεια».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit και ηγέτης του κόμματος Ukip, επέκρινε τον Γιούνκερ για τη διαρροή και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι προσπαθούν να «εκφοβίσουν» τη Βρετανία και άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα μπορεί να εξέλθει της Ένωσης χωρίς να διαπραγματευθεί την αποχώρησή της. «Είτε θα έχουμε κάποιες σοβαρές, λογικές απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγκαστεί να αποχωρήσει πριν το τέλος του έτους. Δεν μπορούμε να περάσουμε δύο χρόνια με αυτή τη φάρσα», δήλωσε ο Φάρατζ στο ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με το Άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει στις 30 Μαρτίου του 2019, δύο χρόνια μετά την υποβολή του επίσημου αιτήματος αποχώρησης από τη Μέι. Αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι μια έξοδος νωρίτερα από την ημερομηνία αυτή δεν θα ήταν νόμιμη. Η διετής περίοδος έχει στόχο να δώσει το χρόνο να υπάρξει συμφωνία για τους όρους αλλά η Βρετανία θα έχει αποχωρήσει από την Ενωση το 2019 ακόμα κι αν δεν έχει καταφέρει να διαπραγματευθεί μια τέτοια συμφωνία. Και οι δύο πλευρές έχουν προειδοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να καταρρεύσουν, αν και κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μια νομική εκκρεμότητα που θα προκαλέσει προβλήματα και στις δύο πλευρές.

Τουσκ: Θέλουμε εγγυήσεις κατά των πρακτικών dumping

Οποιαδήποτε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η χώρα θα έχει αποχωρήσει από την Ένωση, θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις κατά των πρακτικών dumping, κυρίως στον τομέα της φορολογίας, επέμεινε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κατανοήσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου θα πρέπει να εγγυάται ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού», δήλωσε ο Τουσκ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η μελλοντική συμφωνία θα πρέπει «να περιλαμβάνει εγγυήσεις κατά αθέμιτων πλεονεκτημάτων στον τομέα του ανταγωνισμού, κυρίως μέσω φορολογικών μέτρων και πρακτικών, κυρίως με την εισαγωγή φορολογικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και ρυθμιστικών μέτρων και πρακτικών», εξήγησε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπενθύμισε ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί να συζητήσει την «μελλοντική σχέση» με το Λονδίνο και κατά συνέπεια, μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, παρά από την στιγμή που οι 27 θα έχουν συμπεράνει ότι οι όροι μίας «συντεταγμένης αποχώρησης» του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν εκπληρωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν επιτύχει συμφωνίες αρχής επί τριών θεμάτων: το ένα αφορά το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο βασίλειο και των Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα άλλα δύο είναι η διευθέτηση των οικονομικών δεσμεύσεων του Λονδίνου και το μελλοντικό συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Λονδίνο, η οποία δεν μπορεί να συνομολογηθεί παρά μετά το Brexit, «δεν μπορεί να προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα με την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και δεν μπορεί να προβλέπει «συμμετοχή στο σύνολο ή σε τμήμα της ενιαίας αγοράς», επανέλαβε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση των όρων του Brexit «βρίσκεται πλέον στα χέρια καταρτισμένων νομικών που ειδικεύονται στο διαζύγιο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024