Το χαμηλό σωματικό βάρος δεν αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ
Τα αδύνατα άτομα δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, αποφαίνεται μεγάλη μελέτη που έγινε στη Δανία και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Τα αδύνατα άτομα δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, αποφαίνεται μεγάλη μελέτη που έγινε στη Δανία και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούν σχεδόν 100.000 άτομα. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν δείγματα αίματος και DNA. Από το αρχικό δείγμα μόλις 645 άτομα είχαν διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ.
Το DNA αυτών των ανθρώπων αναλύθηκε περαιτέρω για ενδείξεις πέντε γονιδιακών τύπων που σχετίζονται με τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Και αυτό γιατί κατά καιρούς έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο ΔΜΣ σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.
Όπως εξηγούν οι δανοί επιστήμονες, «χρησιμοποιώντας τα γονίδια του ατόμου που σχετίζονται με το σωματικό βάρος ως μέτρο είναι μια «καθαρότερη» ερευνητική μέθοδος από την απλή μέτρηση του βάρους, επειδή τα γονίδια μένουν ανεπηρέαστα από άλλους παράγοντες κινδύνου ή ασθένειες που συνοδεύουν το υψηλό ή χαμηλό σωματικό βάρος».
Η μελέτη έδειξε ότι οι γονιδιακές μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον χαμηλό ΔΜΣ δεν σχετίζονται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ. Αλλά οι ερευνητές εντόπισαν σχέση μεταξύ γονιδιακών παραλλαγών και υψηλού ΔΜΣ και διαβήτη τύπου 2, δηλαδή τα άτομα φορείς αυτών των μεταλλάξεων είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν διαταραχή του σακχάρου. Αλλά δεν προέκυψε ανάλογη σχέση σε ότι αφορά τη νόσο Αλτσχάιμερ.
«Εν κατακλείδι, διαπιστώσαμε ότι τα άτομα με δια βίου χαμηλό ΔΜΣ λόγω σχετικής γονιδιακής μετάλλαξης δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τον καύσωνα – Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση θερμοπληξίας
- ΕΝΦΙΑ: Τι αλλάζει στον υπολογισμό του φόρου από το 2027
- Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Ναϊμέγκεν στον 3ο προκριματικό του Champions League
- Τουρκία και ψευδοκράτος γιορτάζουν τα 52 χρόνια της εισβολής – Επιμένουν στο αφήγημα της «ειρηνευτικής επιχείρησης»
- «Αυτή η ομάδα κατακτά ξανά τις καρδιές του κόσμου» – Χαβιέ Μπαρδέμ και βασιλιάς Φελίπε στο Μουντιάλ
- Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων
- Θεσσαλονίκη: Τέταρτη προφυλάκιση για τη φονική επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442