Επιβαρυντικό για την καρδιαγγειακή υγεία και το περιστασιακό κάπνισμα
Όσοι καπνίζουν περιστασιακά αντιμετωπίζουν σχεδόν παρόμοιους κινδύνους εκδήλωσης καρδιοπάθειας με όσους καπνίζουν καθημερινά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Health Promotion.
Όσοι καπνίζουν περιστασιακά αντιμετωπίζουν σχεδόν παρόμοιους κινδύνους εκδήλωσης καρδιοπάθειας με όσους καπνίζουν καθημερινά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Health Promotion.
Οι ερευνητές του Κολεγίου Νοσηλευτικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής την Κέιτ Γκόλικ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 40.000 ενηλίκους, από τους οποίους το 10% κάπνιζαν περιστασιακά.
Περιστασιακοί καπνιστές ήταν κυρίως άτομα κάτω των 40 ετών, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες.
Η μελέτη συσχέτισε τις καπνιστικές συνήθειες καθενός από τους συμμετέχοντες, με τα επίπεδα χοληστερόλης και τις τιμές της αρτηριακής πίεσης του αίματος, που αποτελούν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.
Σε σχέση με τους μη καπνιστές, οι περιστασιακοί καπνιστές είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση και 53% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αυξημένη χοληστερόλη. Επίσης, είχαν περίπου την ίδια πιθανότητα με τους τακτικούς καπνιστές να διαθέτουν αυτούς τους δύο παράγοντες κινδύνου.
«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το κάπνισμα, ανεξάρτητα από τη συχνότητά του, είναι ένας ακόμη ισχυρότερος δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου από ό,τι θεωρείτο έως τώρα. Ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα είναι σημαντικός κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία. Καμία ποσότητα καπνίσματος δεν είναι ασφαλής», υπογραμμίζει η Δρ Γκόλικ.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ερασιτέχνης Ολυμπιακός για την Εθνική πόλο: «Μας κάνατε υπερήφανους, σας ευχαριστούμε» (pic)
- «Του ανατέθηκε να εξαφανίσει το πτώμα» – Η μακάβρια απαγωγή της σορού της Εβίτας Περόν
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται συντάξεις και επιδόματα του Αυγούστου
- Σιρχάους: «Ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξεφύγει ούτε από τη λογοδοσία, ούτε και από την κρίση των πολιτών
- ΚΚΕ: Έχει και η κοροϊδία τα όριά της, δήθεν οι μειώσεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
- Ποια σενάρια εξετάζει η Αστυνομία για τη δολοφονία της 42χρονης στη Σύρο – Η διάρρηξη που προηγήθηκε
- Τσουκαλάς: Προχειρότητα και ασυνέπεια απέδειξε ο Μητσοτάκης – Υπηρετεί με συνέπεια τον λαϊκισμό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)
















![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [26.07 – 01.08.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/4257ae45-2cab-437a-995f-0bca4858a655-315x220.jpeg)

























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442