Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρόπο πρόσβασης στις ενδοφλέβιες θεραπείες προτείνουν οι ρευματοπαθείς

Τρόπο πρόσβασης στις ενδοφλέβιες θεραπείες προτείνουν οι ρευματοπαθείς

Τρόπο επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις ενδοφλέβιες θεραπείες των πασχόντων από ρευματικές παθήσεις, προτείνουν σύλλογοι ασθενών στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, μετά την άρνηση του τελευταίου να εκτελέσει σχετικές ιατρικές συνταγές.

Τρόπο επίλυσης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις ενδοφλέβιες θεραπείες των πασχόντων από ρευματικές παθήσεις, προτείνουν σύλλογοι ασθενών στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, μετά την άρνηση του τελευταίου να εκτελέσει σχετικές ιατρικές συνταγές.

Συγκεκριμένα, με επιστολή τους προς τον οργανισμό οι σύλλογοι ΡευμαΖην και ΙΗΣΩ, προτείνουν η διάθεση των φαρμάκων του Ν.3816/2010 κατηγορίας 1Α να γίνεται με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς της περιοχής των Αθηνών όπου υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα, όταν οι εγχύσεις πραγματοποιούνται στην Πανεπιστημιακή Κλινική «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» με τη νοσοκομειακή γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, την ηλεκτρονική συνταγή και την υπεύθυνη δήλωση της κλινικής ότι στερείται του φαρμάκου. Να σημειωθεί ότι πολύ συχνά τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού δεν μπορούν να προμηθευτούν τα ΦΥΚ επομένως η λύση των ιδιωτικών κλινικών είναι η μοναδική επιλογή των ασθενών. Στην περίπτωση αυτή βέβαια η αδυναμία των ιατρών που εργάζονται σε δημόσια Νοσοκομεία να συνταγογραφήσουν ακυρώνει αυτή την δυνατότητα.
  • Για τους ιδιώτες γιατρούς με γνωμάτευση (νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής), ηλεκτρονική συνταγή του θεράποντος ιατρού και υπεύθυνη δήλωση της κλινικής όπου θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία ότι στερείται του φαρμάκου.
  • Για τους γιατρούς που εργάζονται στο ΠΕΔΥ τη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εργάζεται στο ΠΕΔΥ, την ηλεκτρονική συνταγή και υπεύθυνη δήλωση της κλινικής όπου θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία, ότι στερείται του φαρμάκου.

Οι ασθενείς με σοβαρές ρευματοπάθειες υποβάλλονται σε ενδοφλέβιες θεραπείες σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αντιμετώπιση των νοσημάτων τους. Πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν ρευματολογικές κλινικές, πόσο μάλιστα μονάδες ενδοφλέβιων θεραπειών με την κατάλληλη υποδομή. Έτσι, ασθενείς από την επαρχία χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να εξεταστούν και να κάνουν τη θεραπεία τους σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Επίσης, οι ελάχιστες αυτές δημόσιες Ρευματολογικές Μονάδες δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν όλοι οι ασθενείς να υποβληθούν στην θεραπεία τους, και πολλοί εργαζόμενοι ασθενείς να χάνουν μια εργάσιμη ημέρα και αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην εργασία τους.

Οι σύλλογοι ασθενών υποστηρίζουν λοιπόν ότι «με όλες αυτές τις ελλείψεις και μέσα σε αυτό το χάος που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, οι ρευματοπαθείς ασθενείς επιβάλλεται να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά θεραπευτήρια για να κάνουν τις ενδοφλέβιες θεραπείες τους, για να μην αναγκάζονται είτε να αλλάζουν την θεραπεία τους είτε να μένουν εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση».

Υπενθυμίζεται ότι, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αρνούνται να εκτελέσουν συνταγή για ενδοφλέβια θεραπεία, εάν η ιατρική γνωμάτευση δεν προέρχεται από ιατρό ιδιώτη ο οποίος να είναι ο ίδιος συμβεβλημένος με την κλινική ιδιωτικού θεραπευτηρίου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024