Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ινδική κάνναβη ανέκοψε την εγκεφαλική γήρανση σε πειραματόζωα

Η ινδική κάνναβη ανέκοψε την εγκεφαλική γήρανση σε πειραματόζωα

Η ινδική κάνναβη, όταν χορηγείται σε μικρές δόσεις καθημερινά, μπορεί να ανακόψει τη γήρανση του εγκεφάλου και την εκφύλιση της μνήμης, δείχνει διεθνή μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα.

Η ινδική κάνναβη, όταν χορηγείται σε μικρές δόσεις καθημερινά, μπορεί να ανακόψει τη γήρανση του εγκεφάλου και την εκφύλιση της μνήμης, δείχνει διεθνή μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine,οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέας Τζίμερ, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν γνωρίζουν αν κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, αλλά είναι διαθετειμένοι να το ψάξουν, ελπίζοντας ότι μπορεί να ανοίξουν νέοι δρόμοι ακόμη και για τη θεραπεία της άνοιας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μετά από τη χορήγηση επί ένα μήνα χαμηλής δοσολογίας τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της κύριας ψυχοδραστικής ουσίας της ινδικής κάνναβης, ο εγκέφαλος των τρωτικών ηλικίας ενάμισι έως δύο ετών αναγεννήθηκε -σαν να είχαν ηλικία μόνο δύο μηνών- όπως έδειξαν τα σχετικά τεστ μάθησης και μνήμης.

Επιπλέον, η THC αύξησε τον αριθμό των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων στον ιππόκαμπο, στην περιοχή που παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη. Τα οφέλη διήρκεσαν επί εβδομάδες και κανένα πειραματόζωο δεν εμφάνισε παρενέργειες.

«Η θεραπεία αναστρέφει πλήρως την απώλεια απόδοσης λόγω γήρανσης. Είναι σαν η θεραπεία με THC να γύρισε πίσω το μοριακό ρολόι», εξηγεί ο Δρ Τσίμερ.

Πάντως, η χρήση της ινδικής κάνναβης μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να σκέφτονται, να θυμούνται και να προσέχουν. Όμως, σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες, είναι πιθανό ότι σε πολύ χαμηλές αλλά συνεχείς δόσεις, μπορεί να επέρχεται το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2017 κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για να ελέγξουν κατά πόσο η THC μπορεί να «φρενάρει» τη γήρανση του ανθρώπινου εγκεφάλου και, αν ναι, από ποια ηλικία η χορήγησή της θα ήταν πιο ευεργετική.

Να σημειωθεί ότι, η ινδική κάνναβη χρησιμοποιείται ήδη περιορισμένα για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως η ανακούφιση του πόνου σε χρονίως πάσχοντες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024