H Γαλλία ψήφισε Μακρόν και έβαλε φρένο στον λαϊκισμό
Με 66,01% θα περάσει την πύλη του Μεγάρου των Ηλυσίων ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Μαρίν Λεπέν έλαβε 33,99%. Η αποχή άγγιξε το 25%, ενώ τα λευκά και τα άκυρα ήταν περίπου 9%. Στην πραγματικότητα, σχεδόν 1 στους 3 Γάλλους αρνήθηκε να επιλέξει μεταξύ Μακρόν και Λεπέν, αριθμός χωρίς ιστορικό προηγούμενο.
Με 66,01% θα περάσει την πύλη του Μεγάρου των Ηλυσίων ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ η Μαρίν Λεπέν έλαβε 33,99%.
Ο Μακρόν θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις -την ενδημική ανεργία (10%), την απειλή της τρομοκρατίας, την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αντίπαλός του, που υπέστη βαριά ήττα, παρά την επιθετική εκστρατεία της εναντίον της μετανάστευσης, του ευρώ, της παγκοσμιοποίησης και της ΕΕ, εξέφρασε ικανοποίηση για το «ιστορικό» αποτέλεσμα του κόμματός της, που κατ’ αυτήν αποτελεί πλέον την «μεγαλύτερη δύναμη της Αντιπολίτευσης» στη Γαλλία.
Στο Παρίσι, o Μακρόν επικράτησε με σχεδόν το 90% των ψήφων.
Ωστόσο πολλές «αντικαπιταλιστικές» διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν και από επεισόδια, καταγράφηκαν σε πολλές γαλλικές πόλεις.
Μακρόν άδειασέ μας τη γωνιά, αντίσταση και δολιοφθορά» (Macron dégage, résistance et sabotage), φώναζαν διαδηλωτές στη Νάντη.
Η Λεπέν συγκέντρωσε πάνω από 10,5 εκατομμύρια ψήφους, ξεπερνώντας κατά πολύ το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου (7,7 εκατ.), αντίθετα με τον πατέρα της, τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, που ελάχιστα είχε αυξήσει το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ζακ Σιράκ το 2002.
Τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, που αποκλείστηκαν ήδη από τον πρώτο γύρο, θα προσπαθήσουν όμως να πάρουν τη ρεβάνς στις βουλευτικές εκλογές.
Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν (19,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών) καλεί εξάλλου τους Γάλλους να ενωθούν γύρω του για να αντισταθούν στον «νέο μονάρχη-πρόεδρο».
Ο Μακρόν θα συμμετάσχει, στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, στην επίσημη τελετή μνήμης της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας την 8η Μαΐου 1945.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- «Κούρσα» για δύο ο πάγκος της Σκουάντρα Ατζούρα
- Ντάνιελ Ράντκλιφ: Πώς η πατρότητα άλλαξε τη ζωή του
- Φωτιά σε φορτηγό στη λεωφόρο Κηφισού – Καθυστερήσεις στο ύψος της Αχαρνών
- Repubblica: «Όλο και πιο κοντά στην Αρμάνι Μιλάνο ο Πίτερς»
- Θεσσαλονίκη: Δάσκαλος παρενοχλούσε 10χρονες μαθήτριές του – Τους προσέφερε ακόμα και χρήματα
- Κακοκαιρία Erminio: Πυροσβεστικό όχημα εγκλωβίστηκε σε χείμαρρο στη Σταμάτα – Συγκλονιστικές εικόνες
- Το αρνητικό ρεκόρ της Ιταλίας: Η μοναδική από τις κορυφαίες Εθνικές που μένει εκτός για 3ο σερί Μουντιάλ
- Βίντεο από το πλήγμα των ΗΠΑ και Ισραήλ στην ψηλότερη γέφυρα της Μέσης Ανατολής στο Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 02.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/zanyar-ibrahim-FjoVfeQCDSw-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442