Ερευνητές ανακάλυψαν το λόγο που ορισμένα άτομα υποφέρουν από έκζεμα
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια βασική πρωτεΐνη του δερματικού φραγμού που επιδρά σε άλλες πρωτεΐνες και οδούς του δέρματος και «πυροδοτεί» την εκδήλωσης του άσθματος.
Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν μια βασική πρωτεΐνη του δερματικού φραγμού που επιδρά σε άλλες πρωτεΐνες και οδούς του δέρματος και «πυροδοτεί» την εκδήλωσης του άσθματος.
Επίσης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκαστλ εντόπισαν πιθανούς στόχους για ουσιαστική θεραπεία της αιτίας του εκζέματος και όχι απλώς των συμπτωμάτων της δερματικής νόσου.
Το ατοπικό έκζεμα είναι από τις συχνότερες δερματικές παθήσεις, καθώς εμφανίζεται από τη βρεφική ηλικία και μπορεί να εμμένει και μετά την ενηλικίωση, με τον έντονο κνησμό να επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Σύμωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI) οι βρετανοί ερευνητές απέδειξαν ότι η απώλεια της πρωτεΐνης filaggrin αρκεί για να τροποποιηθούν σημαντικές πρωτεΐνες και δερματικές οδοί που εμπλέκονται στην πρόκληση του εκζέματος.
«Η μελέτη τεκμηριώνει τη σημασία της ανεπάρκειας της filaggrin στην πρόκληση των προβλημάτων λειτουργίας του δερματικού φραγμού και στην προδιάθεση του ατόμου για την εκδήλωση εκζέματος», εξηγεί ο Νικ Ρέινολντς, καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιουκαστλ.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο μελέτης όπου το ανώτερο στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα) τροποποιήθηκε με μοριακές τεχνικές ώστε να έχει ανεπάρκεια filaggrin, μιμούμενο την κατάσταση που παρατηρείται στο δέρμα των ασθενών με ατοπικό έκζεμα.
Έτσι ανακάλυψαν πρωτεΐνες και οδούς σηματοδότησης που σχετίζονται άμεσα με την filaggrin, αλλά κυρίως ανακάλυψαν σημαντικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Επρόκειτο για ρυθμιστές της σηματοδότησης της φλεγμονής, της κυτταρικής δομής, της λειτουργίας του φραγμού και της ανταπόκρισης στο στρες. Οι οδοί αυτοί διαπιστώθηκε ότι χαρτογραφούν τα δίκτυα που παρατηρούνται στο δέρμα των ατόμων με ενεργό έκζεμα.
Η χαρτογράφηση δίνει στους ερευνητές περισσότερες γνώσεις των μηχανισμών που εμπλέκονται στο έκζεμα ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να αναπτύξουν πιο στοχευμένες θεραπείες.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Μισθοί: Η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη περνά από την παραγωγικότητα
- Φοιτητική στέγη: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων – Η εικόνα από Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα
- Έπος: Τενίστρια πέταξε ρακέτα στον διαιτητή και… δεν τιμωρήθηκε (vid)
- Μετρό: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πότε θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί
- Όπου φύγει φύγει οι αδειούχοι του Ιουλίου – Πάνω από 50.000 ταξιδιώτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής
- Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία – Κομμένα δέντρα, πλημμυρισμένοι δρόμοι, χιλιάδες κεραυνοί
- Ο ΠΑΟΚ ρώτησε για τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ – Τι ισχύει με τον αδερφό του Χουάντσο
- «Ένα εκκλησάκι για τα θύματα»: Τι μάθαμε για το μπάζωμα στα Τέμπη από την παραπομπή Τριαντόπουλου-Αγοραστού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)



































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442