Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στις κάλπες οι πολίτες του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν

Στις κάλπες οι πολίτες του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν

Οι σημερινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θεωρούνται ένα από τα τελευταία τεστ για τους βασικούς υποψηφίους για την καγκελαρία Σουλτς και Μέρκελ πριν τη μεγάλη μάχη της 24ης Σεπτεμβρίου.

Οι σημερινές περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θεωρούνται ένα από τα τελευταία τεστ για τους βασικούς υποψηφίους για την καγκελαρία Σουλτς και Μέρκελ πριν τη μεγάλη μάχη της 24ης Σεπτεμβρίου.

Περιφερειακές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Πρόκειται για το βορειότερο κρατίδιο της χώρας, με πρωτεύουσα το Κίελο, που αριθμεί περί τα 2,8 εκατομμύρια κατοίκους. Περίπου 2,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν για τους μελλοντικούς πολιτικούς συσχετισμούς στο τοπικό κοινοβούλιο του Κιέλου, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν ότι η μάχη μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων, Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών, θα κριθεί και πάλι στο νήμα.

Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν συνολικά 13 κόμματα. Όπως δείχνουν οι σχετικές δημοσκοπήσεις, το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει καλές πιθανότητες να εκλέξει για πρώτη φορά βουλευτές στο εν λόγω τοπικό κοινοβούλιο ενώ το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) που έχει εκπροσωπηθεί άπαξ στο Κίελο, μεταξύ 2009 και 2012, έχει βάσιμες ελπίδες να ξεπεράσει και πάλι τον εκλογικό σκόπελο του 5%.

Ποια θα είναι τα μηνύματα της κάλπης;

Η σημερινή κάλπη στο βορειότερο γερμανικό κρατίδιο θεωρείται ήσσονος πολιτικής σημασίας και σίγουρα δεν έχει τη βαρύτητα των εκλογών της επόμενης Κυριακής στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία των 18 εκατομμυρίων ανθρώπων και της βαριάς βιομηχανίας. Παρά ταύτα αποτυπώνει αναμφίβολα ως ένα βαθμό το κλίμα αλλά και τις τάσεις που επικρατούν στη χώρα, όπως σχολίασε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο πολιτικός επιστήμονας Βίλχελμ Κνελάνγκεν:

«Ασφαλώς και δεν πρόκειται για τις ομοσπονδιακές εκλογές, ωστόσο είναι σαφές πως ό,τι συμβεί στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν θα έχει επιπτώσεις στο γενικότερο κλίμα στη χώρα. Επιπλέον αυτό που παρακολουθούν με ενδιαφέρον όλοι οι αναλυτές είναι το εξής: υπάρχει ακόμη ρεύμα Σουλτς; Σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα ποσοστά του SPD σημειώνουν ελαφρά υποχώρηση. Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες χάσουν την εξουσία στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν, τότε πολλοί θα πουν, κοιτάξτε, το φαινόμενο Σουλτς αποτελεί παρελθόν ενώ η Μέρκελ και οι άνθρωποί της μπορούν και κερδίζουν ακόμη εκλογές».

Κυριαρχούν τα τοπικά ζητήματα

Αυτό βέβαια είναι «αρκετά σχετικό», όπως εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας, αφού σχετικές έρευνες καταδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν ψηφίζουν ως επί το πλείστον με γνώμονα τα τοπικά-περιφερειακά ζητήματα και όχι τα θέματα που απασχολούν την πολιτική σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ενδεικτικά, τα θέματα που κυριάρχησαν στον προεκλογικό αγώνα των τελευταίων μηνών ήταν η εκπαιδευτική πολιτική, οι υποδομές και οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια.

Στις εκλογές του 2012 οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) είχαν αποσπάσει το 30,8 % των ψήφων χάνοντας 0,7 % σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) να ακολουθούν όμως σε απόσταση αναπνοής, αφού κερδίζοντας πέντε μονάδες βρέθηκαν στο 30,4 %. Οι Πράσινοι (Grüne) είχαν συγκεντρώσει 13,2 % ενώ πραγματικός κόλαφος ήταν οι εκλογές για τους Φιλελεύθερους (FDP) που με μόλις 8,2% είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σχεδόν στο μισό. Στο 8,2 % είχαν βρεθεί οι Πειρατές (Piraten), στο 4,5 % το κόμμα SSW της δανέζικης μειονότητας (για το οποίο δεν ισχύει το εκλογικό όριο του 5%), ενώ εκτός κοινοβουλίου έμεινε κατά την τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο το κόμμα της Αριστεράς που είχε λάβει μόλις 2,2 %.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το CDU είχε αναδειχθεί οριακά πρώτη δύναμη, το ποσοστό που απέσπασε ήταν ένα από τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα για το κόμμα στο συγκεκριμένο κρατίδιο τα τελευταία 60 χρόνια. Την τοπική κυβέρνηση σχημάτισαν τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με τους Πράσινους και το κόμμα της δανέζικης μειονότητας.

Κώστας Συμεωνίδης

Deutsche Welle

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024