Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαρωτική νίκη Μακρόν «ανοίγει νέα σελίδα» στη Γαλλία

Σαρωτική νίκη Μακρόν «ανοίγει νέα σελίδα» στη Γαλλία

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε άνετα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας το 65,9% των ψήφων έναντι 34,1% για την ηγέτη του Εθνικού Μετώπου.

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε άνετα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, συγκεντρώνοντας το 65,9% των ψήφων έναντι 34,1% για την ηγέτη του Εθνικού Μετώπου.

«Ανοίγει μια νέα σελίδα […] αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται» δήλωσε ο νικητής του δεύτερου γύρου στο Γαλλικό Πρακτορείο.Οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες είναι στραμμένο το βλέμμα ολόκληρης της Ευρώπης, ανακοινώθηκαν με το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών Ifop και Harris Interactive, ο 39χρονος Μακρόν εξασφαλίζει το 65,5% έως 66,1% των ψήφων, έναντι 33,9% έως 34,5% για τη Μαρίν Λεπέν.

Η αποχή κυμάνθηκε σε υψηλό ποσοστό άνω του 25%.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων, ο Μακρόν και η Λεπέν είχαν μια «σύντομη» και «φιλική» τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου συνεχάρη τον αντίπαλό της.

Η Λεπέν χαρακτήρισε πάντως «ιστορικό» το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα της.

Ο εκπρόσωπος του αριστερού προεδρικού υποψήφιου Ζαν Λικ Μελανσόν, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

«Νίκη για τη Δημοκρατία και την Ευρώπη»

Ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι «συνεχάρη θερμά» τον Μακρόν για την εκλογή του, και επισήμανε ότι η νίκη του δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων επιθυμεί να ενωθεί γύρω από τις «αξίες της Δημοκρατίας».

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι γάλλοι πολίτες προτίμησαν τον Μακρόν επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.

Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ έδωσε μέσω Twitter συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για νίκη υπέρ μιας ισχυρής, ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας.

Ο νέος πρόεδρος δέχτηκε επίσης τα συγχαρητήρια της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι. «Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων» επισημαίνεται στην ανακοίνωση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024