Κυπριακό: Πιέσεις για Διεθνή Διάσκεψη στη Γενεύη τον Ιούνιο
Αυλαία στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι θέλουν να ρίξουν τουρκική πλευρά και ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Στα πλαίσια αυτά επιμένουν στη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις δεν σημειώθηκε πρόοδος.
Αυλαία στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι θέλουν να ρίξουν τουρκική πλευρά και ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Στα πλαίσια αυτά επιμένουν στη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι στις διαπραγματεύσεις δεν σημειώθηκε πρόοδος, επισημαίνει ο Φιλελεύθερος.
Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η επάνοδος, σε κάποιες περιπτώσεις, της τουρκικής πλευράς σε παλαιότερες συγκλίσεις δεν διαφοροποιεί επί της ουσίας την εικόνα στις διαπραγματεύσεις.
Σε ό,τι αφορά το σενάριο για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, το έχει εγείρει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στον κύπριο πρόεδρο κατά τις συναντήσεις τους. Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως για να πραγματοποιηθεί σύνοδος θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις επιτευχθείσες συγκλίσεις και σημαντική σμίκρυνση των διαφορών.
Μόνο τότε, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί, θα μπορούσε να συγκληθεί διάσκεψη.
Υπάρχει έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτή τη φάση; Με βάση τις καταγεγραμμένες θέσεις των εμπλεκόμενων, όχι.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, είναι σαφές πως διαδραματίζεται και ένα παιγνίδι απόδοσης ευθυνών και είναι προφανές ότι η τουρκική πλευρά θέλει να αναγκάσει τον κύπριο πρόεδρο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και να του φορτώσουν την κατάρρευση της διαδικασίας (και το Μπαρμπαρός και οι NAVTEX συμβάλλουν).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΠΑΣΟΚ: Εκλέχθηκαν τα νέα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ – Πρόεδρος ο Κόκκιας, αντιπρόεδρος η Ζούπη
- Στον Αστακό το θαλάσσιο drone «φάντασμα» που εντοπίστηκε στη Λευκάδα – Η προέλευση του και η άγνωστη αποστολή του
- Σάκκαρη: ««Θέλω να επιστρέψω ανάμεσα στις καλύτερες, δεν είμαι χαρούμενη εκεί που βρίσκομαι τώρα»
- «Σφίξαμε τον κορσέ της Νικόλ και το πλευρό της έσπασε» – Η backstage ιστορία του Moulin Rouge στα 25 του
- Ασανσέρ οι τιμές του πετρελαίου εν αναμονή της απάντησης του Ιράν
- Με… Ro-Ro η Ευρώπη αναζητά εμπορική «έξοδο» από το Ορμούζ
- Εκρήξεις στο Ιράν στην παράκτια πόλη – λιμάνι του Μπάνταρ Αμπάς και στην νήσο Κεσμ
- Φωτιά σε κάδους στη λεωφόρο Αλεξάνδρας – Διακόπηκε για λίγο η κυκλοφορία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442