Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Κέρδη με το «καλημέρα» για τους Συντηρητικούς σε τοπική κάλπη

Βρετανία: Κέρδη με το «καλημέρα» για τους Συντηρητικούς σε τοπική κάλπη

Πέντε εβδομάδες προτού στηθεί η πρόωρη βουλευτική κάλπη και οι τοπικές εκλογές που έγιναν στη Βρετανία έδωσαν μια πρώτη εικόνα: οι Συντηρητικοί επικράτησαν κατά κράτος με κέρδη σε πολλές περιπτώσεις, ενώ οι Εργατικοί μέτρησαν νέες απώλειες. Καταποντίστηκε το UKIP.

Πέντε εβδομάδες προτού στηθεί η πρόωρη βουλευτική κάλπη και οι τοπικές εκλογές που έγιναν στη Βρετανία έδωσαν μια πρώτη εικόνα: οι Συντηρητικοί επικράτησαν κατά κράτος με κέρδη σε πολλές περιπτώσεις, ενώ οι Εργατικοί μέτρησαν νέες απώλειες.

Συνολικά, οι Βρετανοί κλήθηκαν να αναδείξουν 4.851 δημοτικούς συμβούλους κυρίως στην Ουαλία και τη Σκωτία (μόλις 34 στην Αγγλία).

Λίγες εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, οι Συντηρητικοί κέρδισαν τα 28 από τα 88 τοπικά συμβούλια που κρίνονταν σε αυτές τις εκλογές σε όλη τη χώρα. Εξασφαλίζουν έτσι 1.900 έδρες, δηλαδή 558 περισσότερες σε σχέση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές.

«Είναι ενθαρρυντικό» δήλωσε νωρίτερα η Τερέζα Μέι, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι δεν θεωρεί «τίποτα δεδομένο» ενόψει των βουλευτικών εκλογών, απ’ όπου προσδοκά να βγει ενισχυμένη με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Οι Εργατικοί, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, υπέστησαν αντιθέτως μεγάλη ήττα, καθώς απώλεσαν 320 έδρες και επικράτησαν σε μόλις 9 τοπικά συμβούλια, μια επίδοση που αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω πίεση στον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν αναγνώρισε ότι το κόμμα του έχασε «πάρα πολλούς» τοπικούς συμβούλους και απηύθυνε στα στελέχη των Εργατικών να κινητοποιηθούν την ώρα που οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές καταδεικνύουν ότι οι Εργατικοί βρίσκονται 20 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς.

Aίσθηση προκαλεί η δήλωση της Ρος Τζόουνς των Εργατικών, η οποία επανεξελέγη δήμαρχος του Ντόνκαστερ. Είπε στους δημοσιογράφους ότι οι πολίτες ψήφισαν με το μυαλό στα τοπικά ζητήματα και την επανεξέλεξαν για τη δουλειά που έκανε.

Mιλώντας στο BBC, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Τζον Κέρτις σημείωσε ότι οι Συντηρητικοί πέτυχαν το καλύτερο εκλογικό τους αποτέλεσμα (σε τοπικό επίπεδο) από το 2008, ενώ το βασικό στοιχείο που έδειξε η κάλπη ήταν ότι οι Τόρις πήραν τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το UKIP.

Το ευρωφοβικό Ukip συνετρίβη πραγματικά (-114 έδρες), «θύμα της ίδιας του της επιτυχίας», σύμφωνα με τον ηγέτη του Πολ Νούταλ.

«Εάν το τίμημα που πρέπει να καταβάλουμε προκειμένου να δούμε τη Βρετανία να αποχωρεί από την ΕΕ ισοδυναμεί με την ενίσχυση των Συντηρητικών που έχουν αποδεχθεί αυτόν τον πατριωτικό σκοπό, αυτό το τίμημα το Ukip είναι έτοιμο να το πληρώσει» τόνισε ο ίδιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024