Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή πηγή: 100 προαπαιτούμενα εκκρεμούν για συμφωνία στο Eurogroup

Ευρωπαϊκή πηγή: 100 προαπαιτούμενα εκκρεμούν για συμφωνία στο Eurogroup

Παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου εκτίμησε ευρωπαίος αξιωματούχος. Σημείωσε ωστόσο ότι για να καταστεί αυτό εφικτό η Ελλάδα έχει ακόμη να νομοθετήσει 100 προαοαπαιτούμενα. Ο ίδιος ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση, ενώ το ΔΝΤ χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο για την απόφασή του. Ικανοποίηση των θεσμών για την υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2016.

Την άποψη ότι παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Μαΐου εξέφρασε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών περιλαμβάνει ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων και, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά 140 προαπαιτούμενες δράσεις.

Από αυτές, οι 40 έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ τα τρία τέταρτα από τις 100 εκκρεμείς δράσεις αφορούν νομοθεσία που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σ’ αυτήν την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, γύρω στις 16 Μαΐου, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους θεσμούς να κάνουν μια θετική αποτίμηση στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Επιπλέον ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση, ενώ το ΔΝΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει των εσωτερικών του διαδικασιών.

Ικανοποίηση θεσμών για υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2016

Ο εν λόγω αξιωματούχος μετέφερε επίσης την ικανοποίηση των θεσμών και της Ευρωομάδας για την υπεραπόδοση της Ελλάδας το 2016 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνάει το 4%. H εν λόγω υπεραπόδοση οφείλεται σε τρεις λόγους, σημείωσε: πρώτον η οικονομική κατάσταση ήταν πιο θετική από την αναμενόμενη, δεύτερον κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν μετά το 2015 έχουν αρχίσει να φέρουν αποτελέσματα και τρίτον κάποια εφάπαξ έσοδα.

Για το 2017 ο αξιωματούχος της ΕΕ εξέφρασε την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους της χωρίς επιπλέον μέτρα, ενώ για το 2018 σημείωσε πως υπάρχει ένα μικρό κενό κοντά στο 0,2%-0,3%.

Για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος (2019-2020) ο ίδιος σημείωσε πως κατά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δε χρειάζονται νέα μέτρα, ωστόσο συμφώνησαν με το ΔΝΤ σε ένα επιπρόσθετο πακέτο ύψους 2%. Όπως υπογράμμισε, η συμφωνία αυτή κρίθηκε αφενός αναγκαία προκειμένου να επισπευστεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αφετέρου υπήρξε η επιπλέον συμφωνία σε ένα πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που περιλαμβάνουν σημαντικά κοινωνικά και φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, ο αξιωματούχος της ΕΕ σημείωσε πως οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχαν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2017 κοντά στο 2% από 2,7%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024