Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνητές πέτυχαν παραγωγή αντιβιοτικού από μεταλλαγμένη μαγιά

Ερευνητές πέτυχαν παραγωγή αντιβιοτικού από μεταλλαγμένη μαγιά

Βρετανοί επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά το κύτταρο του ζυμομύκητα, εισάγοντας σε αυτό άλλα γονίδια μύκητα και έτσι παρήγαγαν μόρια πενικιλίνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Βρετανοί επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά το κύτταρο του ζυμομύκητα, εισάγοντας σε αυτό άλλα γονίδια μύκητα και έτσι παρήγαγαν μόρια πενικιλίνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Στα εργαστηριακά πειράματα που ακολούθησαν, οι ερευνητές του Κέντρου Συνθετικής Βιολογίας του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Τομ Έλις, απέδειξαν ότι η πενικιλίνη από μαγιά είχε αντιβακτηριακές ιδιότητες εναντίον του στρεπτόκοκκου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, χάρη στη συνθετική βιολογία, ανοίγει πλέον ένας νέος δρόμος για την παραγωγή πενικιλίνης και γενικότερα για την ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Τα περισσότερα αντιβιοτικά σήμερα προέρχονται από μύκητες και βακτήρια. Η γενετική τροποποίηση των τελευταίων θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο σε νέες μεθόδους παραγωγής όσο και σε τελείως νέα αντιβιοτικά.

Όμως, η τροποποίηση μικροοργανισμών, οι οποίοι έχουν πολύτιμες αντιβακτηριακές ιδιότητες, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για τους βιολόγους. Αντίθετα, ο ζυμομύκητας (μαγιά) είναι πανεύκολο να μεταλλαχθεί κατάλληλα, μέσω της εισαγωγής DNA από άλλους μύκητες και βακτήρια.

Αν και πολλά υποσχόμενη, η νέα μέθοδος έχει μέχρι τώρα παράγει μικρές μόνο ποσότητες πενικιλίνης από μαγιά και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα είναι εφικτό κάτι ανάλογο να γίνει σε βιομηχανική κλίμακα.

«Οι άνθρωποι πειραματίζονται με τη μαγιά εδώ και χιλιάδες χρόνια, από την παραγωγή μπίρας και ψωμιού, έως πιο πρόσφατα τη δημιουργία φαρμάκων κατά της ελονοσίας. Τα πειράματά μας δείχνουν ότι η μαγιά μπορεί επίσης να τροποποιηθεί, ώστε να παράγει ένα γνωστό αντιβιοτικό, πράγμα που ανοίγει νέες δυνατότητες», σχολιάζει ο Δρ Έλις.

«Οι μύκητες είχαν στη διάθεσή τους εκατομμύρια χρόνια για να αναπτύξουν την ικανότητά τους να παράγουν πενικιλίνη που καταστρέφει τα βακτήρια. Εμείς εργαζόμαστε με τον ζυμομύκητα μόνο εδώ και λίγα χρόνια, τώρα όμως που βρήκαμε τρόπο να παράγουμε πενικιλίνη από αυτόν, είμαστε πια σίγουροι ότι θα βελτιώσουμε περαιτέρω αυτή τη μέθοδο για να παράγουμε νέα φάρμακα στο μέλλον», προσθέτει Δρ Αλί Αουάν του Τμήματος Εμβιομηχανικής του Κολεγίου Imperial.

Η πενικιλίνη παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Αλεξάντερ Φλέμινγκ το 1928, απομονώθηκε ως καθαρή ουσία το 1940 από άλλους επιστήμονες και άρχισε να παράγεται βιομηχανικά το 1942.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024