Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε γονίδιο που παίζει άμεσο ρόλο στο σύνδρομο Tourette

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που παίζει άμεσο ρόλο στο σύνδρομο Tourette

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο γονίδιο που σχεδόν σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο  εκδήλωσης του συνδρόμου Tourette, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neuron.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν το πρώτο γονίδιο που σχεδόν σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου Tourette, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Neuron.

Επίσης εντόπισαν τρία ακόμη γονίδια που υπάρχει πιθανότητα να εμπλέκονται στον εν λόγω σύνδρομο.

Το σύνδρομοTourette αφορά σχεδόν στο 1% του πληθυσμού, παγκοσμίως, και χαρακτηρίζεται από ακούσια κινητικά και φωνητικά τικ, ενώ περίπου ένας στους δέκα ασθενείς βομολοχεί και εκδηλώνει κοπρολαλία.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρουν την αιτία της πάθησης, αποδίδοντάς την σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, με αποτέλεσμα οι έως τώρα θεραπείες να έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Τώρα, για πρώτη φορά, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ψυχιατρικής Τζέρεμι Γουίλσεϊ, ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από σχεδόν 500 παιδιά με σύνδρομο Tourette και τους γονείς τους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν είχαν την πάθηση.

Διαπίστωσαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις (12%) η διαταραχή πιθανότατα σχετίζεται με νέες (de novo) μεταλλάξεις του DNA του παιδιού, οι οποίες δεν κληρονομούνται από τους γονείς.

Επίσης, ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το WWC1, που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη KIBRA και το οποίο εμπλέκεται στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη μνήμη, έχει πάνω από 90% πιθανότητα να συμβάλει στο σύνδρομο Tourette. Δύο άλλα γονίδια, τα FN1 και CELSR3, έχουν πιθανότητα τουλάχιστον 70% να παίζουν ρόλο στην πάθηση, ενώ το NIPBL (ή Delangin) έχει μικρότερη πιθανότητα να εμπλέκεται στην εκδήλωση του συνδρόμου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μελλοντικές έρευνες θα φέρουν στο φως περισσότερα γονίδια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024