Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον Λευκό Οίκο υποδέχτηκε τον Αμπάς ο Ντόναλντ Τραμπ

Στον Λευκό Οίκο υποδέχτηκε τον Αμπάς ο Ντόναλντ Τραμπ

Tον παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούτ Αμπάς υποδέχτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο σε μια πρώτη συνάντηση που στοχεύει στο να προετοιμαστεί η πιθανή επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Tον παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούτ Αμπάς υποδέχτηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο σε μια πρώτη συνάντηση που στοχεύει στο να προετοιμαστεί η πιθανή επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Δυόμισι μήνες μετά την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής υποδέχθηκε προσωπικά ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους μόλις αποβιβάστηκε από το όχημά του.

«Ελπίζω ότι κάτι το θαυμάσιο μπορεί να συμβεί μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος μόλις ξεκίνησε η συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες για μια ειρηνευτική συμφωνία, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι είναι τόσο δύσκολο.

Τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα σπάσει το αδιέξοδο μεταξύ των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του ο Μαχμούτ Αμπάς επέλεξε να μην κάνει καμία δήλωση κατά την έναρξη των συνομιλιών. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δήλωσε αργότερα ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν δεσμευτεί για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα δημιουργούσε δύο ξεχωριστά κράτη με βάση τα σύνορα του 1967.

Επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του σε μια λύση δύο Κρατών, την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δείξει κατά το παρελθόν να την αμφισβητεί, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μια «ιστορική ειρηνευτική συνθήκη» υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ.

Επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είναι ένας «διαμεσολαβητής», ένας «διαιτητής» ή ένα πρόσωπο «που θα διευκολύνει» μια διαδικασία «η οποία θα οδηγήσει στην ειρήνη», ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε στο γεγονός ότι οι αποτυχίες του παρελθόντος δεν καθιστούν απαραίτητα μη επιτεύξιμο το στόχο.

«Κατά τη διάρκεια της ζωής μου, άκουγα πάντα ότι η δυσκολότερη συμφωνία που μπορεί να συναφθεί είναι πιθανόν εκείνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Ας δούμε εάν θα μπορέσουμε να διαψεύσουμε αυτόν τον ισχυρισμό» συμπλήρωσε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη εάν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες δεν καταδικάσουν ομόφωνα το κάλεσμα σε βία και μίσος» υπογράμμισε επιπλέον.

Η συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Μαχμούτ Αμπάς πραγματοποιήθηκε δυόμιση μήνες έπειτα από εκείνη του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τότε, ο Τραμπ είχε κρατήσει αποστάσεις από τη λύση των δύο Κρατών, όμως είχε επίσης απευθύνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» στο θέμα της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024