Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το παρασκήνιο της «καταστροφικής» συνάντησης Γιούνκερ - Μέι

Το παρασκήνιο της «καταστροφικής» συνάντησης Γιούνκερ – Μέι

Δύο κόσμοι διαφορετικοί: αυτούς φαίνεται πως έφερε στην επιφάνεια η πρόσφατη συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το παρασκήνιο της «καταστροφικής» -όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί- συνάντησης κατέδειξε το χάσμα Βρετανίας-ΕΕ.

Δύο κόσμοι διαφορετικοί: αυτούς φαίνεται πως έφερε στην επιφάνεια η πρόσφατη συνάντηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το παρασκήνιο της «καταστροφικής» -όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί- συνάντησης κατέδειξε το χάσμα Βρετανίας – ΕΕ, έκανε τον Γιούνκερ να εκτιμά πως το ποσοστό αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο είναι μεγαλύτερο του 50% και οδήγησε ευρωπαίους αξιωματούχους να επισημάνουν δεικτικά στην Μέι ότι η ΕΕ «δεν είναι λέσχη γκολφ».

Δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine περιγράφει την πορεία της συνάντησης. Παρά το γεγονός ότι το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ έσπευσε να χαρακτηρίσει «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες της Μέι με τον Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να είπε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι φεύγει από τη συνάντηση «10 φορές πιο σκεπτικός» από ότι ήταν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξεπλάγησαν, καθώς η Μέι φάνηκε να μην έχει προετοιμαστεί για τη συνάντηση και να εκφράζει μη ρεαλιστικούς στόχους για την διάρκεια και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Η πρωθυπουργός επέμενε να συζητηθούν και άλλα θέματα εκτός του Brexit και αρνήθηκε να δεχθεί ότι η Βρετανία οφείλει στην ΕΕ δισεκατομμύρια ευρώ, λέγοντας ότι δεν υπήρχε τέτοια απαίτηση στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Η απάντηση που έλαβε; Η ΕΕ «δεν είναι λέσχη γκολφ». Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ έσπευσε να προειδοποιήσει την Μέι ότι εάν η Βρετανία δεν δώσει στην ΕΕ τα χρήματα που οφείλει, τότε δεν θα υπάρξει εμπορική συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών.

Η Μέι είπε στους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι αναμένει να εκλεγεί πρωθυπουργός τον Ιούνιο και επιθυμεί να κάνει το Brexit «επιτυχία». Οι αξιωματούχοι έσπευσαν να της σημειώσουν ότι μάλλον θα δυσκολευτεί, καθώς στο μέλλον η Βρετανία θα είναι μια «τρίτη χώρα» -εκτός ΕΕ και εκτός της τελωνειακής ένωσης.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ενημέρωσε τον Γιούνκερ ότι το θέμα των δικαιωμάτων των βρετανών πολιτών σε χώρες – μέλη της ΕΕ θα πρέπει να επιλυθεί σε συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιούνιο, με τον Γιούνκερ να απαντά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος.

Η Μέι είπε ότι θέλει οι διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούνται τέσσερις ημέρες κάθε μήνα και οι συζητήσεις να παραμείνουν εμπιστευτικές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιούνκερ φέρεται να έβγαλε από την τσάντα του δύο φακέλους: έναν με την συμφωνία ένταξης της Κροατίας στην ΕΕ και έναν για την εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά, σημειώνοντας πόσο σύνθετες μπορεί να είναι αυτές οι επαφές.

Ο Γιούνκερ φέρεται πλέον να πιστεύει ότι οι πιθανότητες αποτυχίας των διαπραγματεύσεων είναι περισσότερες από τις πιθανότητες επιτυχίας.

Πάντως, εκπρόσωπος της Μέι σημειώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την περιγραφή της συνάντησης όπως αυτή δημοσιεύεται στη FAZ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιούνκερ τηλεφώνησε την επόμενη της συνάντησης στη γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντάς της ότι η Μέι «ζει σε άλλο γαλαξία» και «ζει με ψευδαισθήσεις». Η ενημέρωση αυτή οδήγησε την Μέρκελ να αλλάξει το κείμενο της στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και να σημειώνει: «Πρέπει να αναφερθώ στο ζήτημα με ξεκάθαρους όρους γιατί δυστυχώς έχω την εκτίμηση ότι κάποιοι στην Βρετανία εξακολουθούν να τρέφουν ψευδαισθήσεις». Και πρόσθεσε: «Αυτό θα ήταν χάσιμο χρόνου».

«Δεν βρίσκομαι σε άλλον γαλαξία» φέρεται να απάντησε η Μέι, μιλώντας στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC. «Αλλά πιστεύω ότι τα σχόλια που είδαμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες δείχνουν ότι θα υπάρξουν στιγμές που αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες», πρόσθεσε.

Επανέλαβε επίσης ότι είναι προτιμότερο να μην υπάρξει συμφωνία παρά να επιτευχθεί μια «κακή συμφωνία».

Οι διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να διαρκέσουν δύο χρόνια, ωστόσο διαπραγματεύσεις πάνω σε σοβαρά ζητήματα δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τις γερμανικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024