Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παράταση στη συμφωνία για το χρέος, σε θέσεις μάχης ΔΝΤ - Βερολίνο

Παράταση στη συμφωνία για το χρέος, σε θέσεις μάχης ΔΝΤ – Βερολίνο

Όσοι ελπίζουν σε μια ανέφελη διαδρομή έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, με ολοκλήρωση της λεγόμενης παγκόσμιας συμφωνίας για μέτρα, χρέος και πλεονάσματα, υπάρχει ο κίνδυνος να διαψευστούν.

Όσοι ελπίζουν σε μια ανέφελη διαδρομή έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, με ολοκλήρωση της λεγόμενης παγκόσμιας συμφωνίας για μέτρα, χρέος και πλεονάσματα, υπάρχει ο κίνδυνος να διαψευστούν.

Σύμφωνα με Τα Νέα, παράγοντες με γνώση των διεργασιών προεξοφλούν ένα εντεινόμενο συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο τις επόμενες ημέρες, όσο πλησιάζουμε στη συνεδρίαση του Eurogroup, στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείεται να ανακύψουν απαιτήσεις νέων μέτρων με σφραγίδα ΔΝΤ ακόμα και για το 2018.

Είναι το σκηνικό που ξορκίζει η κυβέρνηση, η οποία αυτή τη φορά βιάζεται να ψηφίσει μέτρα και δυνητικά αντίμετρα προκειμένου να διεκδικήσει λύση για το χρέος.

Προς το παρόν, πρόσθετες απαιτήσεις το Ταμείο δεν έχει εγείρει.

Το σενάριο της παγκόσμιας συμφωνίας στις 22 Μαΐου, όμως, έχει αρχίσει για μια ακόμα φορά να θολώνει. Πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο η συμφωνία για το χρέος να κλείσει τον Ιούνιο, καθώς ΔΝΤ και Βερολίνο δεν αποκλείεται να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα, προκειμένου να επιβάλουν ο καθένας τους δικούς του όρους.

Το σενάριο της λύσης μετά τον Σεπτέμβριο των γερμανικών εκλογών, παρότι δεν μπορεί να αποκλειστεί, θεωρείται περιορισμένων πιθανοτήτων.

Σε αυτό το ενδεχόμενο κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος της μη λύσης ακόμα και εάν η Ελλάδα κατάφερνε με ίδιους πόρους να πληρώσει τα 7 δισ. ευρώ του Ιουλίου.

Προς το παρόν το τοπίο παραμένει ασαφές. Το ΔΝΤ διεκδικεί, μετά την εξασφάλιση των «μεταρρυθμίσεων» με περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις και 1,8 δισ. ευρώ αυξήσεις φόρων, πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ το συντομότερο δυνατό (τρία χρόνια με 3,5% το ιδανικό ή πέντε χρόνια το συμβιβαστικό σενάριο μετά το 2018) και ριζική διευθέτηση χρέους.

Το Βερολίνο επιδιώκει να συνεχίσει στον δρόμο προς τις κάλπες να εκπέμπει το πολιτικό μήνυμα ότι οι Ελληνες συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά τα δανεικά από την ευρωζώνη.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024