Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις νεκροί στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο

Τρεις νεκροί στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του Μαδούρο

Δύο φοιτητές, που πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, και ένα μέλος της εθνικής φρουράς έχασαν τη ζωή τους, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 30 συλλήψεις, στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την Τετάρτη. Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων», όπως ονομάστηκε από τους διοργανωτές, πραγματοποιήθηκε με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών. Νέες διαδηλώσεις προετοιμάζονται για απόψε, Πέμπτη.

Δύο φοιτητές, που πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, και ένα μέλος της εθνικής
φρουράς έχασαν τη ζωή τους, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 30 συλλήψεις, στη
διάρκεια διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο
την Τετάρτη. Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων», όπως ονομάστηκε από τους
διοργανωτές, πραγματοποιήθηκε με αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών. Νέες
διαδηλώσεις προετοιμάζονται για απόψε, Πέμπτη.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, οκτώ διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και 500 έχουν συλληφθεί σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Foro Penal, στην χώρα που ζει μία σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση και όπου η αντιπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία των εδρών του Κοινοβουλίου από το τέλος του 2015, επιδιώκει την πρόωρη αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έλαβαν μέρος στην χθεσινή πορεία στο Καράκας και σε πολλές άλλες πόλεις της Βενεζουέλας.

Ένας 17χρονος φοιτητής πυροβολήθηκε στο κεφάλι από άγνωστους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στην αντικαθεστωτική διαδήλωση στο Σαν Μπερναρντίνο, βορειο-ανατολικά του Καράκας, σύμφωνα με το διευθυντή της κλινικής όπου διακομίσθηκε και υπέκυψε.

Μια γυναίκα 23 ετών δέχθηκε επίσης σφαίρα στο κεφάλι στο Σαν Κριστομπάλ, στη δυτική Βενεζουέλα, δήλωσε πηγή της εισαγγελίας που δεν κατονομάσθηκε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες των επιθέσεων ανήκουν και στις δύο περιπτώσεις στους «colectivos», τις ένοπλες πολιτοφυλακές της κυβέρνησης.

Το βράδυ, ένα από τα ισχυρά στελέχη της κυβέρνησης, ο Ντιοσντάντο Καμπέγιο, δήλωσε στην τηλεόραση ότι ένας στρατιωτικός, μέλος της Εθνοφυλακής, σκοτώθηκε από διαδηλωτές στα περίχωρα του Καράκας.

Πραξικόπημα καταγγέλλει ο Μαδούρο

Λίγες ώρες πριν οι αντίπαλοι και οι υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο συναντηθούν στους δρόμους του Καράκας, ο πρόεδρος της χώρας επανέλαβε τις κατηγορίες περί πραξικοπήματος, καταφερόμενος ειδικά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσαν τον πράσινο φως και την έγκρισή τους για μία επονείδιστη πραξικοπηματική διαδικασία εν όψει μίας επέμβασης στην Βενεζουέλα», δήλωσε ο Μαδούρο χθες το βράδυ από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες κατά τη διάρκεια σύσκεψης που μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Η καταγγελία ακολούθησε την δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρκ Τόνερ, ο οποίος απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις αρχές του Καράκας καλώντας τις να σταματήσουν την καταστολή των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες το βράδυ ότι ο Χούλιο Μπόρχες, πρόεδρος του κοινοβουλίου, στο οποίο την συντριπτική πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση από το 2015, θα πρέπει να διωχθεί για «έκκληση για πραξικόπημα».

«Αυτό που έκανε σήμερα ο Μπόρχες συνιστά παραβίαση του Συντάγματος και γι΄αυτό θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να παραμείνουν «πιστές» στο Σύνταγμα επιτρέποντας στους διαδηλωτές να πορευθούν ειρηνικά, κάνοντας αναφορά στην «άνευ όρων πίστη» στον Νικολάς Μαδούρο την οποία διατυμπάνισε την δευτέρα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Αμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο Λόπες.

Δίνοντας την διαβεβαίωση ότι δεν καλεί ούτε σε «ανταρσία», ούτε σε «πραξικόπημα», ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ζήτησε από τους στρατιωτικούς να σταματήσουν τις καταχρήσεις εξουσίας και την καταστολή.

Η «μητέρα όλων των διαδηλώσεων» είναι η έκτη κινητοποίηση από τις αρχές του Απριλίου με αίτημα την διενέργεια πρόωρων εκλογών και για την υπεράσπιση του κοινοβουλίου.

Κατά την διάρκεια του προηγουμένου κύματος αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων το 2014, είχαν σκοτωθεί 43 άνθρωποι, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024