Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα φρέσκα φρούτα προλαμβάνουν τον διαβήτη και τις επιπλοκές του

Τα φρέσκα φρούτα προλαμβάνουν τον διαβήτη και τις επιπλοκές του

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και των σχετιζόμενων με τη νόσο αγγειακών επιπλοκών, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και των σχετιζόμενων με τη νόσο αγγειακών επιπλοκών, σύμφωνα με επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 2004 έως το 2008 συγκρότησαν συνολικά 510.000 ενήλικες, ηλικίας 30-79 ετών, σε δείγμα για την μελέτη China Kadoorie Biobank. Κατά τη διάρκεια της επταετίας που ακολούθησε, 9.504 νέες περιπτώσεις διαβήτη καταγράφηκαν μεταξύ των 480.000 ατόμων χωρίς διαβήτη. Μεταξύ περίπου 30.000 ατόμων με διαβήτη εξ αρχής, καταγράφηκαν 3.389 θάνατοι, 9.746 περιπτώσεις μακροαγγρειακής νόσου και 1.345 μικροαγγειακής νόσου.

Στα άτομα που εξ αρχής δεν έπασχαν από διαβήτη, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων σχετίστηκε με 12% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Επίσης, όσο αυξανόταν η κατανάλωση των φρούτων, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος νόσησης, με κάθε ημερήσια μερίδα να συντελεί σε 12% μείωση κινδύνου. Ο συσχετισμός δεν αλλοιώθηκε όταν συνεκτιμήθηκαν η ηλικία, το φύλο, η περιοχή, η εποχή, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η σωματική άσκηση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Τα άτομα που είχαν διαβήτη εξ αρχής, όταν κατανάλωναν 100 γραμμάρια φρέσκα φρούτα καθημερινά είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και μικροαγγειακών και μακροαγγειακών επιπλοκών.

Πολλοί ασθενείς με διαβήτη πιστεύουν λανθασμένα ότι η κατανάλωση φρούτων συντελεί σε αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει τέτοια σχέση, ενώ διαπιστώθηκε ότι το σάκχαρο ήταν ελαφρώς χαμηλότερο στα άτομα που έτρωγαν καθημερινά φρέσκα φρούτα.

Σε ότι αφορά την αιτιολόγηση του συσχετισμού, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων δεν μεταβολίζονται κατά τον ίδιο τρόπο με τα ραφιναρισμένα. Επίσης, τα φρούτα είναι καλή πηγή φυτικών ινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών που λειτουργούν συνεργατικά για να ωφελήσουν τον μεταβολισμό και να μεταβάλλουν τη σύσταση και μεταβολική δραστηριότητα του εντερικού μικροβιώματος. Αυτά όλα συντελούν σε μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και αγγειακών επιπλοκών, μεταξύ όσων έχουν ήδη εκδηλώσει διαβήτη.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024