Τη στήριξή της στις ΗΠΑ για τα πλήγματα κατά συριακής αεροπορικής βάσης
εκφράζει η Δύση. «Kατανοητή» χαρακτηρίζουν ΕΕ και Γερμανία την
επίθεση των ΗΠΑ. Ο
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών
όπλων. «Θετικό βήμα, αλλά δεν αρκεί», λέει ο Ερντογάν.

»» Επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους για τη Μόσχα το χτύπημα στη Συρία
»» Το παρασκήνιο και τα επόμενα βήματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως με τις πυραυλικές επιδρομές τους εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης, οι ΗΠΑ είχαν την «κατανοητή πρόθεση» να προλάβουν περισσότερες χημικές επιθέσεις, αλλά υπογράμμισε πως μια λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να τερματισθεί η σύγκρουση.

«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση πως … εξαπέλυσαν μια επιδρομή στο αεροδρόμιο Σαϊράτ στη Συρία με την κατανοητή πρόθεση να προλάβουν και να αποτρέψουν τη διάδοση και τη χρήση θανάσιμων χημικών όπλων», δήλωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι για λογαριασμό των 28 χωρών μελών της Ένωσης.

«Οι ΗΠΑ μας ενημέρωσαν επίσης ότι αυτές οι επιδρομές είναι περιορισμένες και επικεντρώνονται στην πρόληψη και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων … Όσοι βρεθούν υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» σημείωσε.

«Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατανοητή δεδομένων των διαστάσεων των εγκλημάτων πολέμου, δεδομένου του πόνου αθώων ανθρώπων, και δεδομένων των εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε η Μέρκελ.

Χαρακτήρισε τα πλήγματα «περιορισμένα και στοχευμένα».

Τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στη Συρία δείχνουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα απέναντι σε βάρβαρες χημικές επιθέσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγες ώρες μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργασθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό της βαρβαρότητας στην Συρία, έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία,.

«Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ΕΕ πως αυτά τα πλήγματα ήταν περιορισμένα και η επιδίωξη ήταν να αποτραπούν περαιτέρω ωμότητες με χημικά όπλα», ανέφερε ο Γιούνκερ σε δήλωσή του.

«Πρέπει να δοθεί απάντηση στην επανειλημμένη χρήση τέτοιων όπλων», τόνισε προσθέτοντας πως «κατανοεί» τις προσπάθειες για να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις. «Υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα στα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων και τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων».

«Η επιχείρηση που διέταξε την περασμένη νύχτα ο Τραμπ είναι μια βάσιμη απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου. Σε όποιον χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να δίδονται ελαφρυντικά» δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

«Πιστεύω πως τις εικόνες που αναγκασθήκαμε να δούμε τις περασμένες ημέρες, μετά την χρήση χημικών όπλων, δεν μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι μπορεί να τις ξαναδούμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε επίσημο ανακοινωθέν του, παράλληλα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει: «Η Ιταλία κατανοεί τους λόγους μιας στρατιωτικής επιχείρησης, με σύμμετρη δράση σε ότι αφορά τον χρόνο και τον τρόπο πραγματοποίησής της, ως απάντηση σε μια απαράδεκτη αίσθηση ατιμωρησίας αλλά και ως μέσο πρόληψης όσον αφορά ε περαιτέρω κινδύνους χρήσης χημικών όπλων από μέρους του Άσαντ, πέρα από τις περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων που έχουν ήδη διαπιστωθεί από τον ΟΗΕ».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα «απάνθρωπες» και «ελεεινές» και ζητά να αναλάβει δράστη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την έκδοση ενός συναινετικού ψηφίσματος.

Η Κίνα καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις με χημικά στη Συρία και στηρίζει τα Ηνωμένα Έθνη στην διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Χούα Τσουνγίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα ανέκαθεν ήταν αντίθετη στη χρήση χημικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα, οργανισμό ή άτομο για οποιοδήποτε λόγο και η θέση της χώρας σε αυτό παραμένει σταθερή.

Η Χούα δήλωσε ότι η Κίνα στηρίζει τα Ηνωμένα Έθνη στη διενέργεια ανεξάρτητης και ολοκληρωμένης έρευνας στο θέμα αυτό προκειμένου να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα που μπορεί να αντέξει στις δοκιμασίες της ιστορίας και της πραγματικότητας. Παράλληλα, η χώρα καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν την επιδείνωση της κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Ο Πούτιν συγκάλεσε ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο συνεδρίασε και συζήτησε για την διατήρηση της αεροπορικής δύναμης της Ρωσίας στη Συρία.

«Στη συνάντηση εκφράστηκε βαθιά ανησυχία για τις αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν από την επιθετική δράση για τη μάχη κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκε η διατήρηση ρωσικής αεροπορικής δύναμης στη Συρία, η οποία θα έχει στόχο τη στήριξη των «αντι-τρομοκρατικών επιχειρήσεων» του συριακού στρατού.

Μετά τα πλήγματα η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία θα διατηρήσει ανοικτούς τους τεχνικούς και στρατιωτικούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, αλλά δεν θα ανταλλάσσει οποιεσδήποτε πληροφορίες μέσω αυτών.

«Μετά τα πυραυλικά πλήγματα, οι κίνδυνοι (συγκρούσεων ρωσικών και αμερικανικών αεροσκαφών) είναι σημαντικά υψηλότεροι», είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

Η πραγματοποίηση των πληγμάτων εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Συρία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η αεροπορική άμυνα της Συρίας θα ενισχυθεί μετά την επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους κρουζ εναντίον αεροπορικής βάσης στη δυτική Συρία, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Το υπουργείο χαρακτήρισε επίσης γελοία τα περί υψηλής αποτελεσματικότητας των πληγμάτων των ΗΠΑ. Υποστήριξε πως η αποτελεσματικότητά τους ήταν «πολύ χαμηλή», καθώς 23 πύραυλοι έπληξαν τους στόχους τους αλλά δεν είναι σαφές που έπεσαν άλλοι 36, όπως δήλωσε.

Τέσσερα μέλη του συριακού στρατού σκοτώθηκαν από τα πλήγματα, δύο αγνοούνται και έξι τραυματίστηκαν, ανέφερε. Καταστράφηκαν επίσης έξι συριακά μαχητικά.

Μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον θέσεων της συριακής κυβέρνησης αμέσως μετά τα πλήγματα, ανέφερε το υπουργείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ