Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο ίδιο τραπέζι ξανά Αναστασιάδης - Ακιντζί

Στο ίδιο τραπέζι ξανά Αναστασιάδης – Ακιντζί

Σε καλό κλίμα το δείπνο που παραθέτει στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, στο χώρο του Λήδρα Πάλας στην νεκρή ζώνη. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, μετά την αποχώρηση του τουρκοκύπριου ηγέτη από τις διαπραγματεύσεις, στις 16 Φεβρουαρίου.

Σε καλό κλίμα διεξάγεται το βράδυ της Κυριακής το δείπνο που παραθέτει στον κύπριο πρόεδρο Νίκο
Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο ειδικός
σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, στο χώρο του Λήδρα Πάλας
στην νεκρή ζώνη.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, μετά την αποχώρηση του τουρκοκύπριου ηγέτη από τις διαπραγματεύσεις, στις 16 Φεβρουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ελπίδα στο δείπνο να πρυτανεύσει η λογική και η σοβαρότητα που θα οδηγήσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών και στην επανέναρξη, αμέσως, των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εξ άλλου, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πριν από το δείπνο ότι αν υπάρχει βούληση είναι δυνατό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό εντός δύο μηνών, προσθέτοντας ότι μεταβαίνει με αυτό το στόχο στο αποψινό δείπνο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες και τα Ηνωμένα Έθνη καταστήσουν τη διπλωματία του «πήγαινε-έλα» πιο παραγωγική, τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα διαφανεί κατά πόσο είναι δυνατό να υπάρξει ή όχι κατάληξη» δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να παρουσιάσει συμφωνία που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση.

«Σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία θα παραπεμφθεί για τον Μάρτιο του 2018, λόγω των προεδρικών εκλογών και η διαδικασία θα καταστεί πιο προβληματική» ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί προειδοποίησε ότι σε περίπτωση κατά την οποία αρχίσουν οι γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, μπορεί να υπάρξει ένταση όπως το 2014.

Κινητοποίηση υπέρ των συνομιλιών

Εκδήλωση υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου, πραγματοποιούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι στο χώρο του Λήδρα Πάλας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το δείπνο μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Εκπρόσωπος της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος», επέδωσε λίγο πριν από την έναρξη του δείπνου, ψήφισμα στον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε.

Με το ψήφισμα ζητείται από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αμέσως, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.

Δεύτερο ψήφισμα προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιδόθηκε και στην ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024