Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πρόταση εξεταστικής για σκάνδαλα στην υγεία κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Εξεταστική, προκειμένου να διερευνηθούν περιπτώσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014, προτείνουν με κοινή πρότασή τους σύσσωμες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Εξεταστική, προκειμένου να διερευνηθούν περιπτώσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014, προτείνουν με κοινή πρότασή τους σύσσωμες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Η πρόταση που διαλαμβάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, το Ερρίκος Ντυνάν, φαρμακευτική δαπάνη και προμήθειες, αναφέρεται σε φαινόμενα συναλλαγής πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου, σε φαινόμενα προκλητής ζήτησης, σπατάλης και διαφθοράς που απέκτησαν δομικά χαρακτηριστικά στο χώρο της υγείας την τελευταία 20ετία.

Τα φαινόμενα αυτά, όπως τονίζουν εκ προοιμίου στην πρότασή τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, οργανώθηκαν και συντηρήθηκαν με το καθεστώς ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, ασυδοσίας και αδιαφανούς διαχείρισης δημοσίου χρήματος και με την πολιτική ανοχή και ασυλία που προσέφεραν τα κόμματα εξουσίας, τα στελέχη τους και το πελατειακό σύστημα.

Η πρόταση αναφέρεται ειδικότερα στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το οποίο σημειώνεται ότι από τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών προέκυψε διαχρονική διαφθορά και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος. Αναφορά γίνεται επίσης στα πορίσματα των ελέγχων του ΣΕΕΔ έτους 2010 (έλεγχος νομιμότητας προσλήψεων προσωπικού) και ΣΕΥΥΠ (έλεγχος νομιμότητας προσλήψεων προσωπικού ετών 2011 και 2012, οικονομικός – διαχειριστικός έλεγχος ετών 2012, 2013, 2014, ο οποίος στη συνέχεια επεκτάθηκε μέχρι το 2004).

Αναφέρεται επίσης η παραπομπή στο ακροατήριο του ποινικού δικαστηρίου στελεχών και υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, με βαρύτατες κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις που διέπραξαν σε βάρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και επί ζημία της περιουσίας του κατά τα έτη 2004-2006, καθώς και το πόρισμα της έκθεσης ελέγχου-επεξεργασίας του ΣΔΟΕ για εικονικά τιμολόγια (φορολογική περίοδος 2003-2009).

Οι βουλευτές κάνουν ειδική αναφορά στην περίπτωση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν, για το οποίο τονίζουν ότι αποτέλεσε από το 2000 και έπειτα επιτομή κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

Όσον αφορά στην τιμολόγηση, στην καταβολή φαρμακευτικής δαπάνης και στις λοιπές προμήθειες, ζητούν να ερευνηθεί το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων καθορισμού τιμών και ύψους αποζημίωσης φαρμάκων, νοσοκομειακών και λοιπών υλικών, αλλά και το σύννομο ή μη των υπουργικών αποφάσεων, των συμβάσεων, των διοικητικών ενεργειών και των κανονιστικών πράξεων τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και των εμπλεκόμενων φορέων εποπτείας τους.

Όσον αφορά στο Ερρίκος Ντυνάν ζητούν να ερευνηθεί η διοίκηση, διαχείριση και συμφωνίες που οδήγησαν στην υπερχρέωση και στη μη εξυπηρέτηση των οφειλών του, τα πάσης φύσεως δάνειά του, οι διαδικασίες και συμφωνίες που οδήγησαν στην με πλειστηριασμό εκποίηση του νοσηλευτικού ιδρύματος και όλης της περιουσίας του.

Επιπροσθέτως, να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του υπουργού Υγείας και του τότε Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και τυχόν ευθύνες από τους αρμόδιους και μετά τον πλειστηριασμό του υπουργούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024