Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η διαφωνία Τσίπρα - Τσακαλώτου μπλόκαρε τη διαπραγμάτευση

Η διαφωνία Τσίπρα – Τσακαλώτου μπλόκαρε τη διαπραγμάτευση

Μια διαφωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών την τελευταία στιγμή προκάλεσε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, η οποία φαινόταν ότι τελειώνει. Η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα με το κουαρτέτο για τις συντάξεις, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να επαναφέρει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και να σημειωθεί το ναυάγιο στο EuroWorking Group. Διαψεύδουν τα περί διαφωνίας Τσίπρα - Τσακαλώτου κυβερνητικοί κύκλοι.

Μια διαφωνία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών την τελευταία στιγμή προκάλεσε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, η οποία φαινόταν ότι τελειώνει.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάψει προσύμφωνο με τους δανειστές αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των περικοπών στις συντάξεις, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ότι έκρινε πως κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να περάσει.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να στείλει μια επιστολή στην τρόικα, με την οποία να ζητεί αλλαγή στα αρχικώς συμφωνηθέντα για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις από το 2019.

Η αθέτηση μιας βασικής παραμέτρου της αρχικής προσυμφωνίας, θεωρήθηκε λίγο – πολύ «εχθρική ενέργεια» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο από την πλευρά του άνοιξε και πάλι το θέμα του Εργασιακού, επαναφέροντας το ζήτημα αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Το βράδυ της Τετάρτης, σε μια τηλεδιάσκεψη στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών πιστοποιήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες – ότι το κλίμα της επερχόμενης συμφωνίας, το οποίο καλλιεργούσε συστηματικά τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, είχε ήδη στραβώσει.

*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων


Κυβερνητικοί κύκλοι προχώρησαν, πάντως, σε διάψευση των πληροφοριών περί διαφωνίας Τσίπρα – Τσακαλώτου. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι «τα περί προσυμφώνου Τσακαλώτου-Θεσμών και τα περί «μπλόκου» του Τσίπρα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας».

Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως δεν είναι δυνατόν να έχει υπογράψει προσύμφωνο, όπως υποστηρίζουν, με το κουαρτέτο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερωθεί και συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου φέρεται να καθησυχάζει για την εμπλοκή με τους δανειστές. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή «οι διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που αποκλείεται να υπάρξει αρνητική εξέλιξη και ανατροπή. Η τεχνική συμφωνία θα κλείσει είτε στις 7 Απριλίου, είτε λίγο αργότερα και στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί κατά τον καλύτερο τρόπο το συντομότερο δυνατόν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024