Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοτζιάς: Απόλυτη στήριξη της Λευκωσίας για το Κυπριακό

Κοτζιάς: Απόλυτη στήριξη της Λευκωσίας για το Κυπριακό

Η Ελλάδα υποστηρίζει απόλυτα και ολοκληρωτικά την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία.

Η Ελλάδα υποστηρίζει απόλυτα και ολοκληρωτικά την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης στο Κυπριακό, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στο υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η διατήρηση των συνομιλιών είναι μια πολιτική, στην οποία συνέβαλε και ο ίδιος προσωπικά από τη δεκαετία του ’90, κατά την οποία συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Από εκείνη την εποχή είμαι οπαδός του να κρατάμε ανοικτό τον διάλογο», προσέθεσε. Η Τουρκία, ανέφερε, αυτή την εποχή έχει μια δυσκολία, διότι δεν συζητά, αλλά ορισμένες φορές φωνασκεί. Και φωνασκεί, σημείωσε, διότι, όπως αναλύσαμε στην Ελλάδα και είναι διεθνώς αποδεκτό, είναι μια νευρική δύναμη.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι αυτό που αποκόμισε από τη Γενεύη «ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη, μπορεί και να μη θέλει -θα το δείξει το μέλλον- να συζητήσει πραγματικά και ουσιαστικά το ζήτημα των λεγόμενων εγγυήσεων, δηλαδή της Συνθήκης των Εγγυήσεων, και την υποχρεωτική στις σημερινές συνθήκες παραίτησή της από τα λεγόμενα δικαιώματα παρέμβαση, τα ανύπαρκτα και παράνομα κατ’ εμέ. Η Τουρκία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και όπως ανέμενα και ήταν η εκτίμησή μου», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός, «ανακαλύπτει άλλα ζητήματα, για παράδειγμα τις λεγόμενες τέσσερις ελευθερίες, προκειμένου η όποια μη συνέχιση των συζητήσεων να γίνεται σε άσχετα με το Κυπριακό θέματα και όχι στον πυρήνα του Κυπριακού, που είναι η κατοχή της βορείου Κύπρου».

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση, καταβάλλει «άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες για εξεύρεση βιώσιμης και ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα στρατιωτικών εγγυήσεων».

Ο ίδιος τόνισε ότι «αποδεικνύεται τώρα ότι όλες οι προσπάθειες μιας κοινής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, οι τριμερείς συνεργασίες που έγιναν με τα μετριοπαθή κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, οι κοινές μας και κεχωρισμένες προσπάθειες συμμετοχής στον συνασπισμό για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι συνεργασίες που έχουμε κάνει και αποδείξει ότι είμαστε σημαντικές και χώρες ανάχωμα- όπως έχει πει και πολλές φορές – για τις ασύμμετρες απειλές περιοχής, αρχίζουν σήμερα να αποδεικνύουν πόσο χρήσιμες είναι και πόσο μπορούμε να δρέψουμε καρπούς στην υπηρεσία της υπόθεσης των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου».

Για την ανακοίνωση για το δείπνο των ηγετών Νίκου Ανστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά από, για μας το μη σημαντικό λόγο για τον οποία διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις, σε μια συνάντηση κοινωνικής φύσεως δείπνο, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν με κάθε ειλικρίνεια τις σκέψεις τους και τις προθέσεις τους και ό,τι αποφασίσουν θα το αναγγείλουν.

Απαντώντας ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση για τις επαφές του στις ΗΠΑ και κατά πόσο εκτιμά ότι υπάρχει αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα, είπε ότι πρεσβεύει την πολυδιάστατη, ενεργητική, δημοκρατική εξωτερική πολιτική. «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο και αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να γνωστοποιήσουμε και να αποδείξουμε την εμβέλεια των προτάσεων και των απόψεων που έχουμε για την περιοχή. Να δείξουμε ότι σε αυτή την περιοχή της μεγάλης αστάθειας, η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν έναν άξονα σταθερότητας που μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής» στην οποία, όπως σημείωσε, υπάρχουν κράτη, τα οποία ενδιαφέρουν τη σημερινή αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε, όπως ανέφερε ο υπουργός, «για τη διεθνή κατάσταση, για τις αλλαγές που γίνονται στον κόσμο και για τις πρόσφατες συναντήσεις μου στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής με την ηγεσία της χώρας αυτής».

«Πλήρης είναι η συναντίληψη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό» με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά έγραψε ο κύπριος Πρόεδρος, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter, μετά τη συνάντηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024