
Στουρνάρας: Oι πολιτικοί δεν είχαν τη γενναιότητα να πουν την αλήθεια
Την έλλειψη σταθερότητας θεσμών, εμπιστοσύνης και γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο εντοπίζει ως τους κύριους λόγους που η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα μνημόνια, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. «Hμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε» λέει χαρακτηριστικά.
Την έλλειψη σταθερότητας θεσμών, εμπιστοσύνης και γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο εντοπίζει ως τους κύριους λόγους που η Ελλάδα δεν έχει βγει από τα μνημόνια, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. «Hμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε» λέει χαρακτηριστικά.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο κ. Στουρνάρας σημειώνει ότι ένα από τα προβλήματα που ταλανίζει τους οικονομολόγους αλλά και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες και ιστορικούς, είναι γιατί άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνιο έπειτα από την Ελλάδα βγήκαν πριν από εμάς και τώρα η οικονομία τους έχει ανοδική πορεία.
Η Ιρλανδία πέρυσι είχε 8% ανάπτυξη (και η Κύπρος, η Ισπανία, η Πορτογαλία). Γιατί; Σύμφωνα με ορισμένους, δεν βιώσαμε την περίοδο του Διαφωτισμού διότι βρισκόμασταν υπό τον οθωμανικό ζυγό.
Η δική του απάντηση, όπως δηλώνει, είναι: Θεσμοί».
«Υποφέρουμε από έλλειψη σταθερότητας θεσμών, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη γενναιότητας του πολιτικού συστήματος να πει την αλήθεια στον κόσμο, περισσότερο ατομισμό απ’ ό,τι πρέπει και έλλειψη συλλογικότητας. Δεν είδαμε αυτήν την κατάσταση ως ανάγκη να συντονιστούμε εθνικά, να πετύχουμε μια συναίνεση και να βγούμε από τη στενωπό, αλλά την είδαμε σαν μια ευκαιρία να «καρφώσει» ο ένας τον άλλον. Hμασταν σε μια βάρκα που έμπαζε νερά και αντί να φροντίσουμε να κλείσουμε την τρύπα, αλληλομαχαιρωνόμαστε» υπογραμμίζει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
- Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν με στόχο την πόλη – λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς, την νήσο Κεσμ και το Σιρίκ
- Διαδοχικές συναντήσεις Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ – Στο επίκεντρο η διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας
- Το Ιράν για τις κυρώσεις στο πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε αποτυχία
- Οι Στάρμερ και Στέρε φόρεσαν μπλούζες των εθνικών τους ομάδων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
- ΠΑΚΟΕ: Σε ποιες παραλίες να κολυμπήσετε «με ασφάλεια» από την Κόρινθο έως την Πάτρα
- Γιορτή σήμερα 8 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442