Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία» προανήγγειλε ο Τσίπρας

«Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία» προανήγγειλε ο Τσίπρας

Σε ένα προνομιακό -όπως εκτιμά- πεδίο για την κυβέρνηση, τα ζητήματα διαφθοράς, στρέφεται ο Αλέξης Τσίπρας, απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, το πρωί της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής, Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Σε ένα προνομιακό -όπως εκτιμά- πεδίο για την κυβέρνηση, τα ζητήματα διαφθοράς,
στρέφεται ο Αλέξης Τσίπρας, απορρίπτοντας παράλληλα τα σενάρια για
πρόωρες
εκλογές. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, από το βήμα
της Βουλής, Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, το πρωί της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για την Υγεία.

Ο Βασίλης Λεβέντης προκάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει για την πορεία της αξιολόγησης, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στη διαπραγμάτευση και την πορεία της Οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει μόνο και εμμέσως στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα έχει παρουσιάσει συνολικά το έργο της το 2019.

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε αναλυτικότατα για όλες τις πτυχές της πολιτικής της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, αξιοποιώντας για αυτόν το σκοπό τόσο την πρωτολογία του όσο και την δευτερολογία του.

Σε αυτό το πλαίσιο, αφού κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «πάρτι στο χώρο της Υγείας», σηματοδότησε την στρατηγική επιλογή του να φέρει στο επίκεντρο τα θέματα διαφθοράς, προαναγγέλλοντας «Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία».

«Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της υγείας, ειδικά όταν «έχουν πυκνώσει τα σύννεφα», είπε και αναφέρθηκε στις υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Νovartis και του Ερρίκος Ντυνάν.

Υπενθύμισε, δε, ότι η κυβέρνησή του δεν έβαλε στο συρτάρι τη δικογραφία Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στο σημείο αυτό άφησε αιχμή κατά του Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι αν ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε έναν υπουργό που ελέγχεται για τόσο σοβαρά θέματα, δεν θα πήγαινε να δίνει συμβουλές και «χρησμούς» από το μαντείο των Δελφών -μια έμμεση αναφορά στην ομιλία του Κώστα Σημίτη στο Φόρουμ των Δελφών.

«Τα σκάνδαλα προκαλούν το κοινό αίσθημα» επισήμανε και προανήγγειλε: «Δεν θα αφήσουμε ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω. Το πάρτι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια θα έρθει στην επιφάνεια και όλες οι ευθύνες θα αποδοθούν. Δεν θέλουμε ρεβάνς, θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πρόκειται να καταθέσουν αίτημα για Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην υγεία. Δεν θα μείνει τίποτα κρυφό και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. Θα παγώσουν μερικά χαμογελάκια. Στην κοινωνία θα επικρατήσει το αίσθημα ότι υπάρχει πολιτική βούληση να μην μείνει τίποτα στη σκιά και τη βούλησή μας αυτή θα την κάνουμε πράξη» υπογράμμισε.

Στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκρίνει την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα της υγείας, παρά τις δυσκολίες λόγω της κρίσης, αντιπαραβάλλοντάς την με τα όσα έκανε επί της διακυβέρνησής της η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε εξαιρετικά περήφανος για τα όσα έχει
καταφέρει η κυβέρνηση στον τομέα της δημόσιας υγείας και, στην τελευταία
αποστροφή της πρωτολογίας του τόνισε ότι πλήρης εικόνα για το σύνολο του
έργου της κυβέρνησης, βάσει και του παράλληλου προγράμματος, θα υπάρχει
το 2019, απορρίπτοντας έτσι τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Αξιολόγηση και εκλογές

Κατά την τοποθέτησή του, ο Βασίλης Λεβέντης είχε προκαλέσει επί της ουσίας τον πρωθυπουργό να απαντήσει τόσο για τα θέματα της αξιολόγησης, όσο και για τη φημολογία περί εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να
υποχωρήσει στο θέμα των εργασιακών, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

«Αν παραμείνετε ανένδοτος, ίσως πάμε και σε εκλογές»
παρατήρησε.

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «λόγω της ανάγκης για ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να αφαιρέσετε από το μυαλό σας το ζήτημα των εργασιακών και των συλλογικών συμβάσεων».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να υποχωρήσει στα εργασιακά για να κλείσει η συμφωνία.

«Αν παραμείνετε ανένδοτος, ίσως πάμε και σε εκλογές» σημείωσε, επαναφέροντας με έμμεσο τρόπο τα σενάρια που διακίνησε την Πέμπτη το Reuters και τα οποία διέψευσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τροχοπεδεί την οικονομία» γιατί φοβάται τι θα πουν οι συνδικαλιστές για κάποια επένδυση.

Ο ίδιος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει εάν με δική του οδηγία ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το ζήτημα της αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν ψηφίζει, ακόμη και νομοσχέδια που είναι καλά, καθώς ο πρωθυπουργός έχει αγνοήσει την επιστολή του με τα 9 σημεία (μεταξύ των οποίων η μείωση του αριθμού των βουλευτών).

Τόνισε, δε, ότι η δική του πολιτική αρχή είναι πως πρώτα πρέπει να νοικοκυρέψει κανείς το σπίτι του και μετά να ζητήσει δάνεια, κάτι που ούτε αυτή η κυβέρνηση κάνει.

Κατηγόρησε, ωστόσο, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επειδή ζητούν να υπογράψει άμεσα η κυβέρνηση τη συμφωνία, αλλά αρνούνται να την ψηφίσουν. «Μέχρι τώρα όμως τα ψήφιζαν όλα. Τώρα θέλουν να κάνει όλη την προδοσία ο ΣΥΡΙΖΑ κι εκείνοι να τα βρουν έτοιμα» επισήμανε.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν παρενέβη μετά την άστοχη απάντηση Σταθάκη για την υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, και με αφορμή την υπόθεση αυτή, ζήτησε να μάθει τι μισθούς δίνει το δημόσιο όπου έχει λόγο, για παράδειγμα στον διοικητή της ΤτΕ Γ.Στουρνάρα, τον διοικητή της ΔΕΗ ή των τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά την υγεία, ο κ. Λεβέντης ρώτησε για τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, την συνταγογράφηση και τις λίστες φαρμάκων, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς ιδιωτικά θεραπευτήρια. Επίσης, αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση του Γηροκομείου Βόλου, καθώς και στο ότι το Νοσοκομείο Ζακύνθου δεν έχει χειρουργεία εδώ και 3 μήνες.

Ηλένα Κρητικού

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024