Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οριακή η διαφορά μεταξύ SPD και CDU/CSU

Οριακή η διαφορά μεταξύ SPD και CDU/CSU

Σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση τoυ Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL, η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου παραμένει οριακή. Τρίτο το AfD.

Η νέα δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι τα δυο μεγάλα κόμματα, η ένωση των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU της Άγκελα Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, διατηρούν και αυτή την εβδομάδα αμετάβλητα τα υψηλά ποσοστά τους. Η χριστιανική ένωση συγκεντρώνει για δεύτερη συνεχή εβδομάδα 33% στην πρόθεση ψήφου και εξακολουθεί να προηγείται με μια ποσοστιαία μονάδα των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών που λαμβάνουν 32%.

Με βραχεία κεφαλή η Α. Μέρκελ

Μια μονάδα χάνουν οι Πράσινοι (Grüne), που υποχωρούν στο 7%, ενώ μια μονάδα σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα κερδίζουν οι εθνολαϊκιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), που συγκεντρώνουν 9%. Στο 7% παραμένει η Αριστερά (Die Linke) ενώ οριακά πάνω από το εκλογικό όριο βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι με 6%. Λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 6% ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων διαμορφώνεται στο υψηλό 24%.

Στην απευθείας σύγκριση των δυο βασικών υποψηφίων για την καγκελαρία η Άγκελα Μέρκελ κερδίζει μια ποσοστιαία μονάδα και προηγείται πλέον με τρεις μονάδες του βασικού αντιπάλου της Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος διατηρεί τα ποσοστά του. Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών λαμβάνει 39% ενώ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 36%. Κανέναν από τους δυο απάντησε το 25% των ερωτηθέντων.

Της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 24ης Σεπτεμβρίου όμως προηγούνται οι μείζονος πολιτικής σημασίας περιφερειακές εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία στις 14 Μαΐου, που θεωρούνται πάντα πρόκριμα για τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Απειλείται ο κυβερνητικός συνασπισμός στο NRW

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (NRW), που αριθμεί περί τα 18 εκατομμύρια πολίτες, το SPD προηγείται στην τελευταία δημοσκόπηση του Forsa με διαφορά 14 μονάδων της CDU, λαμβάνοντας 40% έναντι 26% που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Τρίτη δύναμη οι Φιλελεύθεροι με 11% ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι που σε σχέση με τις εκλογές του 2012 χάνουν το μισό της εκλογικής τους δύναμης υποχωρώντας στο 6%. 5% καταλαμβάνει η Αριστερά ενώ 7% το AfD που θα εκπροσωπούνταν έτσι για πρώτη φορά στην τοπική Βουλή του Ντίσελντορφ.

Σε περίπτωση που τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν στην κάλπη, ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί αφού λόγω της κατακόρυφης πτώσης των τελευταίων, τα δυο κόμματα δεν θα διέθεταν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο θα ήταν μια συγκυβέρνηση του SPD με τους Φιλελεύθερους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν οι πολίτες μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας τον τοπικό πρωθυπουργό, το 55% θα ψήφιζε την νυν σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργό Χανελόρε Κραφτ ενώ μόλις το 23% τον βασικό αντίπαλό της, υποψήφιο της CDU Άρμιν Λάσετ. Ακόμη και από τους οπαδούς της CDU, οι περισσότεροι, το 45%, προτιμούν την Χ. Κραφτ από τον υποψήφιο του κόμματός τους, τον οποίο θα επέλεγε μόλις το 39%.

Κώστας Συμεωνίδης



Deutsche Welle

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024